print

Start van een toegankelijker psychologisch zorgmodel met geleidelijke uitrol in het hele land

26-07-2021

Psychologische zorg echt toegankelijker maken, zowel op het vlak van de procedures als de prijs: het nieuwe zorgmodel dat op 1 september is gelanceerd, is een belangrijke stap in het openstellen van de psychologische zorg voor iedereen. Het zal geleidelijk het aanbod van psychologische zorg op gecoördineerde wijze versterken. Dit dankzij een aanzienlijke financiering door het RIZIV, verdeeld over 32 lokale netwerken voor geestelijke gezondheidszorg, die elk hun eigen werkgebied en samen heel België bestrijken.

Dit is het resultaat van een samenwerking tussen het RIZIV, de FOD Volksgezondheid en de hele sector van de geestelijke gezondheidszorg.  De uitvoering zal gebeuren op basis van een nieuwe overeenkomst tussen het RIZIV en de netwerken voor geestelijke gezondheidszorg.

Deze overeenkomst heeft betrekking op de eerstelijnspsychologische zorg voor kinderen, adolescenten en volwassenen, of het nu gaat om zorg voor psychisch welzijn of om meer gespecialiseerde zorg wegens een onderliggende psychische aandoening. Bijzondere aandacht gaat uit naar kwetsbare doelgroepen die het zwaarst getroffen zijn, vooral psychologisch, door de COVID-19-pandemie.

Het gaat om een belangrijke hervorming die we geleidelijk zullen invoeren, naarmate netwerken en professionals in de geestelijke gezondheidszorg zich bij het nieuwe model aansluiten. In de tussentijd blijven de bestaande maatregelen uiteraard van toepassing om de continuïteit van de zorg te waarborgen en te voorkomen dat mensen hun psychologische zorg uitstellen.

Op deze pagina:


Een completer zorgaanbod, een bijna verviervoudigd budget

De nieuwe overeenkomst vormt een aanvulling op wat reeds bestaat op vlak van geestelijke gezondheidszorg. Vanaf dit jaar stijgt de begroting van 39 naar bijna 152 miljoen euro, wat bijna vier keer zoveel is als in 2020.

Elk netwerk voor geestelijke gezondheidszorg krijgt een budget dat wordt berekend op basis van de bevolking van het werkgebied van het netwerk, en diens behoeften. Dit budget moet de beschikbaarheid en toegankelijkheid van psychologische zorg voor deze bevolkingsgroep garanderen. Zowel wij als de netwerken zelf zullen het gebruik hiervan regelmatig evalueren.

De nieuwe overeenkomst maakt deel uit van het protocol "geestelijke gezondheidszorg" met de gefedereerde deelentiteiten eind 2020. Het houdt rekening met de aanbevelingen van de bijeenkomsten van de "Transversale overeenkomstencommissie voor de geestelijke gezondheid ", die een gemeenschappelijke visie op geestelijke gezondheid bevordert.

Een gestructureerder zorgaanbod

De zorg is georganiseerd volgens 2 leeftijdscategorieën: patiënten kunnen gebruik maken van het netwerk "kinderen en adolescenten" (tot en met 23 jaar) of van het netwerk "volwassenen" (vanaf 15 jaar).

Deze leeftijdscategorieën overlappen elkaar om een passend aanbod te garanderen voor mensen van 15 t.e.m. 23 jaar, die dus hun zorgnetwerk (jongere of volwassene) kunnen kiezen volgens hun noden.

De financiering van deze zorg is eveneens georganiseerd volgens 2 types van eerstelijnspsychologische zorg:

  • Psychologische zorg in de eerste lijn: interventies van korte duur en/of lage intensiteit die bijdragen tot het behoud of herstel van psychisch welzijn.
    Kinderen en adolescenten (t.e.m. 23 jaar) hebben recht op 10 individuele sessies of 8 groepssessies per periode van 12 maanden.
    Volwassenen (vanaf 15 jaar) hebben recht op 8 individuele sessies of 5 groepssessies.
  • Gespecialiseerde psychologische zorg: voor mensen die gespecialiseerde zorg nodig hebben vanwege een onderliggende psychische aandoening.
    Kinderen en adolescenten (t.e.m. 23 jaar) hebben recht op gemiddeld 10 individuele sessies (maximaal 20) of maximaal 15 groepssessies per periode van 12 maanden. Volwassenen (vanaf 15 jaar) hebben recht op gemiddeld 8 individuele sessies (maximaal 20) of maximaal 12 groepssessies.

Snellere toegang tot de zorg

Maar al te vaak wachten mensen in psychische nood te lang met het zoeken en vinden van hulp, met alle gevolgen van dien: uitval op het werk, op school of in het sociale leven. Het uitgangspunt is daarom de behoeften van de patiënt zo snel mogelijk op te sporen, door de eerste individuele sessie uit te voeren binnen een week tot maximaal een maand na de hulpvraag.

Betaalbare psychologische zorg

EEN GRATIS EERSTE SESSIE

Ons nieuwe model maakt de psycholoog of orthopedagoog toegankelijker. Dat doen we door een gratis eerste sessie aan te bieden om de vraag van de patiënt te onderzoeken en een persoonlijke beoordeling op te stellen. Afhankelijk van de situatie zullen enkele individuele of groepssessies met de eerstelijnspsycholoog volstaan, of kan hij of zij de patiënt doorverwijzen naar meer gespecialiseerde zorg in de buurt.

11 EURO PER INDIVIDUELE SESSIE, 2,5 EURO IN GROEP

Na deze eerste sessie zal het aandeel van de patiënt in de prijs:

  • 11 euro per individuele sessie bedragen (4 euro als de patiënt recht heeft op onze verhoogde tegemoetkoming)
  • 2,5 euro per groepssessie bedragen.

Het overige bedrag zal betaald worden door de ziekteverzekering.

Om van dit tarief te kunnen genieten, volstaat het voor de patiënt om zich rechtstreeks te wenden tot een klinisch psycholoog of orthopedagoog van een netwerk voor geestelijke gezondheidszorg dat de nieuwe overeenkomst met het RIZIV heeft ondertekend. De patiënt kan vrij kiezen. De websites van de betrokken netwerken zullen binnenkort de lijst met hun psychologen en orthopedagogen publiceren.

Deze zorgverleners voldoen in dat geval aan enkele elementen om in dit model op de meest kwalitatieve manier te kunnen werken: ze werken multidisciplinair, nemen deel aan activiteiten die het netwerk organiseert, zoals opleiding, supervisie, peer review, enz. Voor de groepssessies kunnen deze psychologen en orthopedagogen samenwerken met andere zorg- en hulpverleners (arts, ervaringsdeskundige, enz.), die ook aan het netwerk zijn gekoppeld.

Bovendien zullen de netwerken ervoor zorgen dat het aanbod van (eerstelijns- en gespecialiseerde) psychologische zorg binnen hun werkgebied goed verdeeld is, naar gelang van de behoeften van de bevolking.

Het RIZIV en de FOD Volksgezondheid zullen de kwaliteit van het werk van de zorgverleners en hun netwerk ondersteunen en controleren.

Wacht niet om psychologische hulp te zoeken

De invoering van een dergelijk model van psychologische zorg zal geleidelijk gebeuren. Intussen is het van cruciaal belang dat patiënten hun psychologische zorg niet uitstellen. Om de continuïteit van de zorg te waarborgen, blijft het huidige systeem dat bepaalde psychische problemen van korte duur opvangt, van toepassing. In deze gevallen is het al mogelijk de kosten voor de patiënt te beperken tot 11 euro (4 euro voor een patiënt met verhoogde tegemoetkoming) per individuele sessie.

Betere verloning voor psychologen en orthopedagogen

Het nieuwe psychologisch zorgmodel zal ook een betere vergoeding van klinisch psychologen en orthopedagogen door de ziekteverzekering mogelijk maken. Die zal stijgen tot:

  • 75 euro per individuele sessie
  • 326 of 400 euro voor een groepssessie, afhankelijk van het aantal betrokken psychologen/orthopedagogen.

Meer informatie

Structuur en taken van de netwerken, voorwaarden, facturering aan de ziektekostenverzekering, enz. : jullie ontvangen hierover binnenkort meer informatie.
De tekst van de overeenkomst over eerstelijnspsychologische zorg via lokale netwerken voor geestelijke gezondheidszorg is al beschikbaar op onze website.​

Contacten

Eerstelijnspsychologische zorg

E-mail: psysoc@health.fgov.be