Testresultaten PCR-testen meedelen: 3 sleutelindicatoren voor effectieve opsporing

Om het opsporen van Covid-19-besmettingen te ondersteunen, sensibiliseren we laboratoria die PCR-tests (nasale moleculaire bemonsteringstests voor screening) uitvoeren, rond het belang van het respecteren van 3 belangrijke indicatoren bij het doorgeven van de testresultaten aan Sciensano via HealthData. Wij vragen de laboratoria die niet aan bepaalde transmissie-indicatoren hebben kunnen voldoen, om uiterlijk op 7 september contact met ons op te nemen.

In de strijd tegen de COVID-19 is het belangrijk om uitbraken snel te lokaliseren. Daarom spelen laboratoria een sleutelrol bij het screenen van burgers en het doorgeven van PCR-testresultaten aan Sciensano via de beveiligde Healthdata-interface.

Om een optimale overdracht van de resultaten te garanderen, heeft Sciensano 31 indicatoren vastgesteld waaraan de laboratoria moeten voldoen.

3 essentiële indicatoren voor een goede opsporing

Op verzoek van Sciensano is onze Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle (DGEC) betrokken bij het monitoren van de volgende 3 mededelingsindicatoren:

  • Geef het INSZ-nummer (rijksregisternummer) van de geteste persoon correct op.
  • Stuur de resultaten van de PCR-test uiterlijk 1 uur na de validatie in het laboratorium op.
  • Stuur de resultaten van de PCR-test uiterlijk 48 uur na de staalname op (uiteindelijk wordt gestreefd naar verzending binnen 24 uur).

We hebben alle laboratoria die PCR-tests uitvoeren rechtstreeks op de hoogte gebracht van de nieuwe doelstelling voor de 3e indicator.

Is uw labo er niet in geslaagd?

We vroegen de laboratoria die de eerste twee indicatoren niet hebben gerespecteerd om ons ten laatste op 7 september te contacteren via secr.dgec.secm@riziv-inami.fgov.be. We vragen ons de redenen op te geven en natuurlijk om de indicatoren rond het meedelen van resultaten in de toekomst te respecteren.
Met deze actie bundelen het RIZIV en Sciensano hun knowhow voor een snelle en correcte opsporing, die onontbeerlijk is om de huidige epidemie in te tomen.

Vragen?

 

Laatst aangepast op 01 april 2022