Het mondonderzoek

Voor kinderen onder de 18 jaar kunt u per kalenderjaar 2 preventieve mondonderzoeken attesteren, op voorwaarde dat ze uitgevoerd zijn tijdens 2 verschillende kalendersemesters.
Let op: De specifieke codes voor de terugbetaling van het profylactisch reinigen zijn opgenomen in de preventieve mondonderzoeken.

Voor uw patiënten tussen hun 18e en 67e verjaardag kunt u het mondonderzoek eenmaal per jaar attesteren. Opdat de ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) dat jaarlijkse mondonderzoek zou terugbetalen, moet u ook een tandheelkundig dossier bijhouden.
 


Wat omvat het preventieve mondonderzoek bij kinderen onder de 18 jaar?

 
Tijdens een preventief mondonderzoek moet u een balans opmaken en uw patiënt motiveren in verband met de uit te voeren preventieve en curatieve zorg.

Bovendien moet u:
 1. bij het 1e mondonderzoek van het kalenderjaar poetsinstructies geven en indien noodzakelijk een profylactische reiniging uitvoeren. Het gaat over de verstrekking 371615-371626.
 2. bij het 2e mondonderzoek van het kalenderjaar indien nodig een beperkte profylactische reiniging uitvoeren. Het gaat over de verstrekking 371571-371582.

Het honorarium van die onderzoeken vindt u in de tarievenlijst.

Kunt u het profylactisch reinigen attesteren bij kinderen onder de 18 jaar?  

 
De jaarlijkse terugbetaling van het profylactisch reinigen via specifieke nomenclatuurnummers is afgeschaft en opgenomen in de preventieve mondonderzoeken.

Niettemin zijn de nomenclatuurcodes voor terugbetaling per kwadrant behouden bij lichamelijk of geestelijk gehandicapten tot de 18e verjaardag, als ze voor hun leeftijd niet in staat zijn om een normale dagelijkse mondhygiëne te verwerven of behouden zonder de hulp van een 3e persoon.

 

Wat omvat het jaarlijks mondonderzoek bij volwassenen?

Tijdens het jaarlijks mondonderzoek voert u een preventief onderzoek uit van de mond en tandheelkundige situatie bij de patiënt.

Het honorarium van de verstrekking omvat:

 • de noodzakelijke intra orale radiografieën
 • sinds 1.4.2015 is ook tandaanslag verwijderen en een beetje tandsteen verwijderen, toegelaten maar dan wel inbegrepen in het honorarium
 • eventueel een behandelingsplan opmaken
 • de patiënt motiveren  over  de uit te voeren behandeling
 • opmaak en/of actualisering van het tandheelkundig dossier.

Het jaarlijks mondonderzoek heeft de nomenclatuurcodes 301593-301604.

Het honorarium van het jaarlijks mondonderzoek vindt u in de tarievenlijst.

Welke elementen moet u bijhouden in het tandheelkundig dossier ?

Voor het preventief mondonderzoek bij kinderen onder de 18 jaar is de bijlage 62 ‘Mondonderzoek: Te overwegen verzorging’ afgeschaft. Net als voor de volwassenen moet u voor hen een tandheelkundig dossier bijhouden.

Een van de voorwaarden voor terugbetaling van het jaarlijks mondonderzoek is het het tandheelkundig dossier  opmaken en/of actualiseren.

De verplichte vermeldingen in dit dossier zijn:

 • de identificatie van de patiënt en zijn geboortedatum
 • de medische anamnese met betrekking tot de mond- en tandheelkundige pathologieën
 • een exemplaar van de radiografieën (of hun protocol) van de vastgestelde pathologieën
 • het voorgestelde behandelingsplan tijdens dit mondonderzoek (voorziene verzorging met aanduiding van de te behandelen tanden)
 • de toegediende zorg en/of medicatie
 • de eventuele doorverwijzing naar een andere zorgverlener.


Contacten

 

Laatst aangepast op 07 februari 2018