Terugbetaling van pijnstillers voor chronische pijnpatiënten jaarlijkse machtiging

Als u aan chronische pijn lijdt, komt de verplichte ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) komt in bepaalde gevallen tegemoet in de prijs van pijnstillers (analgetica).
Deze pagina informeert u over de vergoeding van pijnstillers op basis van een jaarlijkse machtiging afgegeven door uw ziekenfonds (KB. van 06/03/2007).

Vanaf 1 januari 2022 wordt de terugbetaling van pijnstillers vereenvoudigd en voordeliger voor alle betrokken patiënten. Als u op dit moment een jaarmachtiging heeft voor de vergoeding van uw pijnstillers, dan is het van belang dat u voor 1 januari 2022 uw arts raadpleegt, zodat hij een andere machtiging kan aanvragen en zo blijft u de vergoeding krijgen.


Welke pijnstillers worden terugbetaald?

De verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging komt financieel tussen voor de pijnstillers die ingeschreven zijn op de lijst van de terugbetaalbare pijnstillers (analgetica):

 

 Referentiebestanden (in Excel - tweetalig)

 


Welk bedrag wordt terugbetaald?

Voor deze terugbetaalbare pijnstillers betaalt de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging 20 % terug van de prijs.

Het gedeelte van de prijs dat u zelf moet betalen (het remgeld) komt in aanmerking voor de maximumfactuur.

Hoe terugbetaling van deze pijnstillers bekomen?

  1. Uw behandelend arts moet het document‘kennisgeving van chronische pijn’ invullen voor de adviserend arts van uw ziekenfonds

  2. In geval van een akkoord levert de adviserend arts levert u een machtiging voor de terugbetaling van pijnstillers af.

  3. U moet die machtiging aan de apotheker tonen om de tegemoetkoming te krijgen. Hij zal automatisch het bedrag van de terugbetaling door de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging aftrekken van de prijs (derdebetalersregeling).

Eenvoudige en voordelige terugbetaling vanaf 1 januari 2022

Tot eind 2021 gebeurt de terugbetaling van pijnstillers bij chronische pijn op basis van 2 verschillende systemen: ofwel via het Koninklijk Besluit van 2007, ofwel via Hoofdstuk IV van de farmaceutische specialiteiten.

Vanaf 1 januari 2022 vereenvoudigt deze vergoeding voor pijnstillers bij chronische pijn door ze enkel te behouden via Hoofdstuk IV, een voordeliger systeem van eengemaakte terugbetaling zowel de patiënt, als voor de arts en de ziekteverzekering.

Patiënten in het bezit van een machtiging van 1 jaar moeten voor 1 januari 2022 hun arts raadplegen zodat die een nieuwe toelating kan aanvragen bij uw ziekenfonds om zo uw terugbetaling verder te zetten.

Meer info over de wijziging vanaf 1 januari 2022 rond de terugbetaling van pijnstillers

 

Meer informatie

Contacten

 

Laatst aangepast op 17 november 2021