Neusspray met corticosteroïden bij allergische rhinitis: vergoedingsvoorwaarden vanaf 1 maart 2019

Vanaf 1 maart 2019 wijzigen de vergoedingsvoorwaarden van bepaalde nasale corticosteroïden in sprayvorm voor de behandeling van allergische rhinitis.

De vergoedingscategorie van deze geneesmiddelen wijzigt en deze geneesmiddelen worden goedkoper voor de patiënten. Deze geneesmiddelen worden ook opgenomen in de maximumfactuur (MAF).


Over welke geneesmiddelen gaat het?

Het gaat over geneesmiddelen met corticosteroïden voor nasaal gebruik in spray-vorm:

  • Beclometasone : BECLOMETASONE APOTEX®
  • Budesonide : RHINOCORT AQUA® en RHINOCORT TURBOHALER®
  • Fluticason (propionaat) : FLIXONASE AQUA®
  • Fluticasone (furoate) : AVAMYS®
  • Mometasone : NASONEX® en generieken

Welke voorwaarden wijzigen ?

De ziekteverzekering blijft de nasale corticosteroïden terugbetalen als ze worden afgeleverd met een medisch voorschrift. Vanaf 1 maart 2019:

Wat zijn de gevolgen voor u als patiënt?

Er zijn 2 gevolgen voor u als patiënt, vanaf 1 maart 2019:

  • u zal minder betalen voor nasale corticosteroïden die door uw arts zijn voorgeschreven. De vergoedingscategorie van een geneesmiddel bepaalt het persoonlijk aandeel van de kostprijs van het geneesmiddel voor de patiënt (remgeld). Hier leidt de wijziging van de vergoedingscategorie van Cx naar C tot een daling van het remgeld.

  • uw voorgeschreven nasale corticosteroïden zijn opgenomen in de berekening van de maximumfactuur (MAF), het systeem dat de jaarlijkse medische kosten voor een gezin beperkt tot een plafondbedrag.

Wat zijn de gevolgen voor u als arts/apotheker ?

De ziekteverzekering betaalt de nasale corticosteroïden op voorschrift terug voor een geregistreerde indicatie, zoals vermeld in de samenvatting van de kenmerken van het product (SKP).

Als dit het geval is voor uw patiënt, moet u vanaf 1 maart 2019 altijd het volgende voor de nasale corticosteroïden vermelden : " derdebetalingsregeling van toepassing ".

Deze vermelding laat toe dat :

  • uw patiënt de vergoeding krijgt zonder voorafgaandelijke toestemming van de adviserende arts voor deze geneesmiddelen in hoofdstuk IV
  • de apotheker de derdebetalersregeling kan toepassen

Corticosteroïden zonder voorschrift

Sinds 2017 zijn de nasale corticosteroïden zonder voorschrift verkrijgbaar.  Dit helpt patiënten die aan een acute chronische rhinitis lijden om snel een doeltreffend geneesmiddel  te hebben, zonder een arts te hoeven raadplegen.

De verzekering voor geneeskundige verzorging zal echter niet tussen komen in de kosten van deze zonder voorschrift verkrijgbare corticosteroïden.

Contacten

 

Laatst aangepast op 28 februari 2019