Plaatjesaggregatieremmers op basis van clopidogrel : terugbetaling vanaf 1 juni 2017

Vanaf 1 juni 2017 wijzigen de vergoedingsvoorwaarden voor de plaatjesaggregatieremmers op basis van clopidogrel gedoseerd aan 75 mg.

Bovendien daalt de prijs van de meeste van deze geneesmiddelen door een alignering van hun prijs op deze van de goedkoopste.


Over welke geneesmiddelen gaat het?

Het betreft de plaatjesaggregatieremmers op basis van clopidogrel gedoseerd aan 75 mg:

 • de originele specialiteit Plavix®
 • de generieken.

Welke voorwaarden wijzigen vanaf 1 juni 2017?

 • De verzekering voor geneeskundige verzorging (ziekteverzekering) zal  de geneesmiddelen Plavix 75 mg gecommercialiseerd door het bedrijf Sanofi niet meer terugbetalen omdat Sanofi de nieuwe prijs heeft geweigerd.

 • De ziekteverzekering betaalt wel nog steeds de generieken van dit geneesmiddel terug alsook de geneesmiddelen Plavix 75 mg gecommercialiseerd door het bedrijf Pi-Pharma.

 • Alle terugbetaalbare geneesmiddelen op basis van clopidogrel 75 mg switchen van hoofdstuk IV naar hoofdstuk I van de lijst met vergoedbare geneesmiddelen. Voortaan zal de ziekteverzekering ze terugbetalen op basis van een eenvoudig voorschrift van de behandelende arts. Een voorafgaande machtiging van de adviserend arts van het ziekenfonds is niet meer noodzakelijk.

De vergoedingsvoorwaarden van de specialiteit PLavix® 300 mg wijzigen echter niet: deze blijft vergoedbaar via hoofdstuk IV in paragraaf 5420000, met voorafgaande machtiging van de adviserend arts.

Wat zijn de gevolgen voor u als arts ?

 • Voor zover de indicatie in de wetenschappelijke bijsluiter staat, moet u geen machtigingsaanvraag aan de adviserend arts meer invullen opdat uw patiënt terugbetaling van clopidogrel 75 mg zou krijgen. Voortaan zal uw voorschrift volstaan.

 • Voor clopidogrel 300 mg wijzigt er niets :  om de terugbetaling van PLavix 300 mg in de specifieke indicaties van hoofdstuk IV (§5420000) te krijgen voor uw patiënt, moet u nog steeds een machtigingsaanvraag aan de adviserend arts invullen.

Wat zijn de gevolgen voor u als patiënt?

 • Om de terugbetaling van uw plaatjesaggregatieremmer op basis van clopidogrel 75 mg te krijgen, moet u geen voorafgaande machtiging van de adviserend arts van uw ziekenfonds meer hebben.  Voortaan zal de ziekteverzekering u terugbetalen op basis van een eenvoudig voorschrift van uw arts.
  Indien u al een machtiging van de adviserend arts had, is deze overbodig geworden en u moet ze niet meer aan uw apotheker voorleggen.

Bovendien zal de prijs van de meeste geneesmiddelen op basis van clopidogrel 75 mg dalen door een alignering van hun prijs op deze van de goedkoopste. U zal voortaan dus minder betalen voor uw geneesmiddel.

 • Om de terugbetaling van uw plaatjesaggregatieremmer op basis van clopidogrel 300 mg (Plavix 300 mg) te krijgen, verandert er niets vanaf 1 juni 2017 : u moet nog steeds vooraf, een machtigingsaanvraag  opgesteld door uw arts, bij de adviserend arts van uw ziekenfonds indienen en u moet de machtiging van de adviserend arts hebben gekregen.

Waarom deze wijziging ?

Als administratieve vereenvoudiging is het doel om de terugbetalingsvoorwaarden van alle geneesmiddelen van de klasse van de plaatjesaggregatieremmers te harmoniseren.

De wijziging maakt ook deel uit van de maatregelen in de gezondheidszorg van de Minister van Sociale zaken en Volksgezondheid.

Contacten

 

Laatst aangepast op 01 februari 2018