COVID-19-opsporingtesten: wanneer heeft u recht op terugbetaling van uw PCR- of standaard antigeentest?

COVID-19-opsporingstesten zijn er in verschillende vormen. Sommige situaties vragen om een PCR-test of een standaard antigeentest (niet te verwarren met de snelle antigeentest). Wanneer zijn deze testen terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering?

 

Hoe krijgt u recht op een terugbetaalde PCR- of antigeentest?

De ziekteverzekering vergoedt in sommige gevallen een PCR- of antigeentest. Het laboratorium factureert dan gebruikelijk rechtstreeks aan uw ziekenfonds. U betaalt in deze gevallen niets.

We vergoeden deze testen als:

We vergoeden tests voor iedereen die is aangesloten bij een Belgisch ziekenfonds in volgende gevallen:

  • U hebt symptomen
  • U bent getest geweest als deel van een groepsonderzoek (clusters)
  • U ontving een CTP-code via SMS op terugkomst van een reis (naar bepaalde landen), nadat u het passenger locator form (PLF) hebt ingevuld een terugkerende reizigers  uit een rode zone, die na het invullen van een Passenger Locator Form (PLF) een testcode hebben ontvangen via SMS.

    Meer info over de COVID-maatregelen bij reizen

Let op, sinds 10 januari 2022: had u een “hoogrisicocontact” maar hebt u geen klachten, dan hoeft u zich niet te laten testen. Om deze reden wordt een PCR-test uitgevoerd vanaf 10 januari 2022 niet langer vergoed als u geen symptomen heeft.

Ernstige symptomen of onderliggende klachten? Aarzel niet om (telefonisch) contact op te nemen met uw huisarts, die helpt u verder en schrijft u een test voor indien nodig.

Welke testen komen niet in aanmerking voor terugbetaling?

  • Een PCR- of een 'standaard' antigeentest die niet aan de voorwaarden voldoet om te worden uitgevoerd en gefactureerd. Bijvoorbeeld:
    • Een test na een hoogrisicocontact, uitgevoerd na 10 januari 2022 (als u geen symptomen heeft)
    • Een PCR-test voor het vertrekken op reis of het bekomen van een Covid Safe Ticket (CST)
    • Een test zonder voorschrift van een arts of zonder verkregen CTP-code.
  • Een antigeensneltest die door een werkgever, een particuliere instelling of door openbare besturen om preventieve doeleinden (culturele evenementen, reizen, enz.) wordt vereist.
  • Een test uitgevoerd bij een persoon die niet ingeschreven is in een Belgisch ziekenfonds (bijvoorbeeld, een buitenlandse reiziger).
    U kan een eventuele terugbetaling vragen bij de eigen verzekeringsinstelling.

Wat als u ten onrechte betaald hebt voor een test?

U vermoedt dat u ten onrechte betaalde voor een test die vergoed wordt door de verplichte ziekteverzekering?

Dan kan u na de betaling van de factuur toch een terugbetaling vragen bij uw ziekenfonds met de nodige bewijsstukken: de factuur van het labo en de geldige CTP-code of voorschrift van de arts. U kan uw CTP-code terugvinden via uw account op mijngezondheid.be.

Het ziekenfonds zal dan nagaan of de test in aanmerking komt voor terugbetaling en indien mogelijk de terugbetaling uitvoeren.

Heeft het laboratorium of testcentrum u een hoger bedrag gefactureerd dan het bedrag dat de mutualiteit achteraf heeft terugbetaald?

Dan kan u het laboratorium vragen het verschil terug te betalen. Bij testen die de verplichte ziekteverzekering vergoedt mogen geen supplementen kunnen aangerekend worden ten opzichte van de vastgelegde prijzen.

Voorbeeld:

Een laboratorium rekent u 50 euro aan voor uw PCR-test. Nochtans hebt u recht op terugbetaling en betaalt uw ziekenfonds 40,74 euro terug. Dan kan u het laboratorium vragen om 9,26 euro terug te betalen.

Meer weten?

 

 

Laatst aangepast op 13 juni 2022