Nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen

De nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen is een gecodeerde lijst met de geneeskundige verstrekkingen die de ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) geheel of gedeeltelijk vergoedt. De lijst en de wijzigingen worden in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

NomenSoft is een databank van de nomenclatuur. Via de zoekmotor vindt u de omschrijving en de code van een verstrekking, net als het officiële tarief en het bedrag dat de ziekteverzekering vergoedt.


Nomensoft

Nomensoft is een databank en zoekmodule. Ze combineert de codenummers en de omschrijving van de prestaties met de tarieven.

Tekst van de nomenclatuur

Hier vindt u een gecoördineerde versie van de volledige tekst van de nomenclatuur met ook linken naar de interpretatieregels en de historiek van de tekst.

Downloaden van alle artikelen: Word - Format ZIP - PDF - Format ZIP

Downloaden van de interpretatieregels: PDF - Format ZIP

Tarieven

Tabellen met de tarieven van honoraria, prijzen, vergoedingsbedragen. Met elke code van de nomenclatuur komt een honorarium en een of meerdere bedragen, vergoed door de ziekenfondsen, overeen.

Het honorarium/de prijs is het bedrag dat door de patiënt betaald wordt aan een geconventioneerde zorgverlener. De tegemoetkomping (de terugbetaling) is het bedrag dat de patiënt terugbetaald krijgt via zijn ziekenfonds of dat de ziektever-zekering direct ten laste neemt (bij derde betaler).

Technische referentietabellen

Uit de databank Nomensoft zijn ook technische tabellen met basisgegevens van de nomenclatuur beschikbaar.

Contacten

Laatst aangepast op 29 november 2018