print

Spreek erover: we lanceren 2de golf van onze campagne

13-05-2024

Minstens 1 Belg op de 4 heeft in zijn leven psychische problemen. Voor hen is het belangrijk om erover te praten voordat deze negatieve gevoelens zich nestelen en de psychische problemen verergeren. Veel mensen ervaren echter drempels (financieel, maatschappelijk…) bij het zoeken van de juiste behandeling. Daarom lanceerde het RIZIV op 11 maart 2024 een nationale campagne gericht op de voordelen en het aanbod van geconventioneerde eerstelijnspsychologische zorg. Op 13 mei 2024 lanceren we een tweede golf van deze campagne.

Op deze pagina:

Psychologische klachten zijn aanwezig in het dagelijkse leven

Het RIZIV wil negatieve gevoelens of klachten zoals stress, angst, of eenzaamheid uitbeelden als imponerende wezens zonder angstaanjagend te zijn. Als deze klachten zich nestelen,  kunnen ze ernstigere psychische problemen veroorzaken. Het is belangrijk om er met  vrienden en familie over te praten en, indien nodig, of met een geconventioneerde klinische psycholoog of orthopedagoog.

De campagne linkt daarvoor naar een website, spreekerover.be, om ondersteuning te vinden vòòr deze klachten zich kunnen nestelen. Met een zoekmodule kan iemand een netwerk voor geestelijke gezondheid in de buurt vinden. Binnen een netwerk kan een patiënt een geconventioneerde klinisch psycholoog of orthopedagoog zoeken. 

Deze nieuwe campagne wordt verspreid in de vorm van gedrukte en digitale posters, informatieve flyers, radiospots, posts op sociale media en een YouTube-video. Een groot aantal partners, zoals medewerkers van netwerken voor geestelijke gezondheid, ziekenfondsen, verenigingen, enz., worden uitgenodigd om actief deel te nemen aan de verspreiding van deze campagne.

Waarom een campagne over geestelijke gezondheid?

Deze campagne heeft 3 doelen: 

  • Het grote publiek en hun omgeving bewust maken van signalen van psychologische problemen die soms niet opvallen, onderdrukt of geminimaliseerd worden en die zonder behandeling kunnen verergeren tot een ernstige psychische aandoening 
  • Mensen aanmoedigen om er op tijd over te praten en zo te voorkomen dat deze slechte gevoelens zich kunnen nestelen en ze in een spiraal van ernstige psychische problemen terecht komen.
  • Mensen in psychische nood informeren over de beschikbare geconventioneerde psychologische zorg

De campagne is gericht op het grote publiek, want we krijgen allemaal te maken met psychische problemen, direct of indirect. We geven speciale aandacht aan jongeren onder de 24 jaar, hun ouders en omgeving, en senioren vanaf 65 jaar. Deze groepen zijn vandaag minder geneigd om een psycholoog of orthopedagoog te raadplegen. 

Waar kan iemand terecht met negatieve gevoelens of psychische klachten?

Er bestaat momenteel een gevarieerd aanbod aan zorg, met lage financiële drempels. Mensen kunnen psychologische sessies volgen in groep of individueel:

  • groepssessies kosten 2,5 euro en er is geen limiet op het aantal sessies dat iemand kan volgen
  • jongeren onder de 24 jaar kunnen gratis tot 10 individuele sessies bij een geconventioneerde klinisch psycholoog of orthopedagoog volgen
  • vanaf 24 jaar is een eerste individuele sessie met een geconventioneerde klinisch psycholoog of orthopedagoog gratis, daarna kost een individuele sessies maximaal 11 euro (tot 7 sessies) 

Samen met hun psycholoog of orthopedagoog stellen patiënten een behandelplan op, waarbij ze ook bekijken hoeveel sessies nodig zijn. 

Dit aanbod van geconventioneerde eerstelijnszorg vult het aanbod van gespecialiseerde psychologische zorg aan, dat gericht is op mensen met meer specifieke of intensere behoeften als gevolg van ernstigere psychische problemen.

Informatie over de geconventioneerde klinisch psychologische zorg staat op spreekerover.be