Aantal centra voor transgenderzorg breidt uit van 2 naar 6
23-12-2024
Tot en met 31 december 2024 hebben 2 centra een overeenkomst voor transgenderzorg met het RIZIV gesloten: UZ Gent en CHU de Liège.
In navolging van een kandidatenoproep die in december 2023 gepubliceerd werd, heeft het Verzekeringscomité van het RIZIV besloten een nieuwe versie van de overeenkomst voor transgenderzorg, die vanaf 1 januari 2025 in werking treedt, te sluiten met 4 bijkomende centra, wat resulteert in een totaal van 6 centra.
Vanaf 1 januari kunnen mensen terecht in 4 nieuwe geconventioneerde centra voor transgenderzorg, naast de 2 bestaande. De tekst van de overeenkomst met de centra werd ook aangepast.
Zo komen we tegemoet aan de groeiende vraag en erkennen we de expertise en ervaring van andere ziekenhuizen.
Op deze pagina:
Waarom zijn er bijkomende centra voor transgenderzorg nodig?
De eerste overeenkomst voor transgenderzorg werd in 2017 gesloten met het centrum van UZ Gent en het centrum van CHU de Liège. Intussen is de vraag naar transgenderzorg sterk gegroeid en hebben ook andere ziekenhuizen expertise en ervaring opgebouwd in dit domein.
Om tegemoet te komen aan deze groeiende vraag en de expertise en ervaring van andere ziekenhuizen te erkennen, sloten we een (nieuwe) overeenkomst met 4 bijkomende en 2 bestaande centra.
Hoe zijn de bijkomende centra voor transgenderzorg geselecteerd?
Alle kandidaat-ziekenhuizen hebben een uitgebreid aanvraagdossier ingediend en een presentatie gegeven van hun kandidatuur en visie op transgenderzorg.
De selectie van de bijkomende centra gebeurde aan de hand van criteria die onder meer rekening hielden met ervaring, expertise, de huidige organisatie van transgenderzorg en de beschikbaarheid van infrastructuur van de verschillende centra voor transgenderzorg.
Een aangepaste versie van de overeenkomst voor transgenderzorg
De huidige conventie loopt tot en met 31 december 2024. Vanaf 1 januari 2025 treedt er een nieuwe conventie in werking die licht anders is dan de huidige. De wijzigingen omvatten onder meer:
- de mogelijkheid om, onder bepaalde voorwaarden, een beperkt aantal individuele zittingen op afstand te volgen bij een psycholoog, psycholoog-seksuoloog of maatschappelijk werker;
- de mogelijkheid om een familiale zitting te verrichten als eerste zitting (in de plaats van een individuele zitting) en een individuele zitting te combineren met een familiale zitting op eenzelfde dag;
- een verhoging van het maximumaantal vergoedbare familiale zittingen per kalenderjaar van 2 naar 3, met behoud van het totale maximumaantal vergoedbare familiale zittingen van 5.
U kan meer lezen over de inhoud van de overeenkomst voor transgenderzorg op onze webpagina.