print

Chronische pijn: raadpleeg uw arts voor 1 januari 2022 voor een betere vergoeding van uw pijnstillers

16-11-2021

Zo’n 232.000 patiënten met chronische pijn hebben recht op een vergoeding van hun analgetica (pijnstillers). Op dit moment gebeurt deze terugbetaling op basis van 2 verschillende systemen, met een verschillende impact op de prijs en op de duur van de toelating: ofwel via het Koninklijk Besluit van 2007, ofwel via Hoofdstuk IV van de farmaceutische specialiteiten.

Vanaf 1 januari 2022 vereenvoudigt deze vergoeding door ze enkel te behouden via Hoofdstuk IV. Het eengemaakte systeem is voordeliger zowel voor de patiënt, als voor de arts en de ziekteverzekering. De analgetica zullen veel minder duur worden voor de patiënten en het RIZIV. Het zorgt ook voor een vereenvoudigde werkwijze: de arts zal slechts één aanvraag tot machtiging moeten uitvoeren bij de ziekenfondsen aangezien deze machtiging levenslang geldig zal zijn.

Patiënten in het bezit van een machtiging van 1 jaar moeten voor 1 januari 2022 hun arts raadplegen zodat die een nieuwe toelating kan aanvragen bij uw ziekenfonds om zo uw terugbetaling verder te zetten.

Op deze pagina:

Wat zijn de gevolgen voor u als patiënt?

Deze wijziging heeft alleen gevolgen voor patiënten voor wie de toestemming voor terugbetaling beperkt is tot 1 jaar. Dat zijn de patiënten van wie de pijnstillers worden vergoed op basis van het Koninklijk Besluit van 3 juni 2007. Dit besluit is niet meer in voege vanaf 1 januari 2022.

RAADPLEEG UW VOORSCHRIJVEND ARTS VOOR 1 JANUARI 2022

Uw huidige goedkeuring zal niet meer geldig zijn vanaf 1 januari 2022. We nodigen u dus uit om zo snel mogelijk uw behandelende arts te raadplegen of de arts die uw globaal medisch dossier beheert zodat die een nieuwe toelating kan aanvragen bij de adviserende arts van uw ziekenfonds. Zonder deze toelating, zal u geen recht meer hebben op terugbetaling vanaf 1 januari.

De nieuwe goedkeuring is levenslang geldig.

Als deze wijziging op u van toepassing is, zal uw ziekenfonds u vragen uw behandelend arts te raadplegen of de arts die uw globaal medisch dossier beheert.

HOEVEEL ZAL U BETALEN?

De nieuwe goedkeuring zorgt voor goedkopere pijnstillers gezien ze vergoed worden aan 75% in plaats van aan 20%.

U betaalt zelf tussen de 1,09 tot 2,09 euro per doos, wat goedkoper is dan het huidige systeem van terugbetaling waarin u gemiddeld 10 euro betaalt voor dezelfde behandeling.

VERANDERT ER IETS AAN UW PIJNSTILLERS?

De verpakkingen (dozen) die vergoed worden via het “nieuwe” systeem zijn niet dezelfde als diegene die werden vergoed in het oude systeem. Gezien het hier chronische pijn betreft, hebben de dozen grote formaten.

Het is enkel nodig dat uw arts zijn of haar voorschrift aanpast door een van de pijnstillers voor te schrijven die vanaf 1 januari 2022 in het kader van uw nieuwe machtiging vergoed worden.

Wat zijn de gevolgen voor u als arts?

Vanaf 1 januari 2022 zijn alle machtigingen van vergoedbare analgetica die afgeleverd worden in het kader van het Koninklijk Besluit van 3 juni 2007, niet meer geldig ten gevolge van de intrekking van dit besluit. De aanvragen gebeuren vanaf dan op basis van Hoofdstuk IV, categorie B.

PLAN RAADPLEGINGEN IN VOOR UW PATIËNTEN DIE EEN MACHTIGING HEBBEN VAN 1 JAAR

Als arts is het dus noodzakelijk om raadplegingen in te plannen met uw patiënten die momenteel een machtiging hebben voor terugbetaling op jaarlijkse basis in het kader van het KB van 2007. Deze patiënten zullen van hun ziekenfonds de vraag krijgen om hun behandelende arts of hun arts die hun globaal medisch dossier beheert te raadplegen.

VRAAG EEN NIEUWE MACHTIGING “HOOFDSTUK IV” VOOR UW PATIËNTEN AAN

U vraagt een machtiging voor de § 5460000 van hoofdstuk IV aan de adviserend arts van het ziekenfonds van uw patiënt.

Deze nieuwe machtiging zal onbeperkt geldig zijn en u zult deze niet meer elk jaar moeten verlengen. Uw patiënt geniet zo van een betere tussenkomst van de ziekteverzekering (75% in plaats van 20%).

WELKE ANALGETICA VOORSCHRIJVEN?

Om ervoor te zorgen dat uw patiënt vergoed blijft, is het noodzakelijk uw voorschrift van terugbetaalbare specialiteiten aan te passen in het kader van zijn “nieuwe” machtiging voor de § 5460000 vanaf 1 januari 2022. We adviseren u om hetzij op stofnaam voor te schrijven, hetzij deze verpakkingen voor te schrijven:

 

​ALGOSTASE MONO1 g​120 tabletten
​ALGOSTASE MONO​​1 g​60 zakjes 1 g poeder voor drank
​ALGOSTASE MONO​​1 g​90 tabletten
​ALGOSTASE MONO​​1 g​60 bruistabletten
​ALGOSTASE MONO​​500 mg​100 tabletten
PARACETAMOL EG​​1000 mg120 filmomhulde tabletten
PARACETAMOL EG​​​500 mg​120 filmomhulde tabletten (blisterverpakking)
PARACETAMOL MYLAN​​500 mg​100 tabletten
PARACETAMOL SANDOZ​​1 g​120 tabletten
PARACETAMOL SANDOZ​​​1 g60 tabletten
PARACETAMOL SANDOZ​​​1 g​100 tabletten (fles)
PARACETAMOL TEVA​1 g​90 tabletten
PARACETAMOL TEVA​​1 g100 tabletten
PARACETAMOL TEVA​​1 g120 tabletten
PARACETAMOL TEVA​​500mg100 tabletten (blisterverpakking)
 

Wat zijn de gevolgen voor u als apotheker?

Als een patiënt zich vanaf 1 januari 2022 aanbiedt in de apotheek, met een jaarlijkse machtiging afgeleverd in het kader van terugbetaling van analgetica voor patiënten met chronische pijn, is deze niet meer geldig.

Adviseer de patiënt zo snel mogelijk contact op te nemen met zijn behandelende arts of met de arts die zijn globaal medisch dossier beheert om zo een nieuwe machtiging van terugbetaling te bekomen op basis van het “Hoofdstuk IV van de geneesmiddelen”.

 

Contacten

Afdeling Farmaceutisch beleid

E-mail: secr-farbel@riziv-inami.fgov.be