print

Statistieken van geneesmiddelen

Overzicht van onze statistieken over geneesmiddelen die de ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) terugbetaalt.

Op deze pagina:

 

Wij maken verschillende soorten statistieken/analyses over geneesmiddelen die de ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) terugbetaalt:

Inlichtingen in verband met de DDD

Onze statistieken zijn vaak in DDD (Defined Daily Dose) uitgedrukt. DDD is een term voor het behandelingsvolume, gebaseerd op de gemiddelde hoeveelheid van een geneesmiddel dat dagelijks nodig is voor de behandeling van een volwassen patiënt, voor de belangrijkste indicatie van dat geneesmiddel. Een groep deskundigen van het ‘WHO Collaborating Centre for Drug Statistics Methodology’ bepaalt die gemiddelde hoeveelheid.

Als de WHO voor een geneesmiddel geen ‘officiële’ DDD heeft bepaald, dan gebruiken wij een ‘informele’ DDD. Sinds 2014 leggen de experten van onze Commissie tegemoetkoming geneesmiddelen (CTG) die informele DDD vast. Zij doen dat onder toezicht van het Comité voor evaluatie van de medische praktijk inzake geneesmiddelen (CEG)).

Lijst met de ‘informele’ DDD