print

TRIO: communicatie en uitwisseling bevorderen tussen artsen die personen in arbeidsongeschiktheid begeleiden

24-02-2025

Iemand ondersteunen die arbeidsongeschikt is door een gezondheidsprobleem is een complexe menselijke uitdaging die verschillende belanghebbenden mobiliseert. Tijdens een arbeidsongeschiktheid of in het kader van een terug-naar-werktraject wordt regelmatig een beroep gedaan op de behandelende arts, de arbeidsarts en de adviserend arts van het ziekenfonds om samen te werken. Het beveiligde digitale TRIO-platform faciliteert vanaf nu de communicatie en uitwisselingen tussen deze 3 belangrijke actoren. Deze langverwachte tool, die binnen het RIZIV werd gecreëerd met de steun van alle partners, beantwoordt op een concrete manier aan een behoefte en een vraag van de betrokken artsen.

Op deze pagina:

Vlotte uitwisselingen: meerwaarde voor artsen en voor patiënten

Het succes van een uitgebreide begeleiding van iemand die arbeidsongeschikt is als gevolg van een gezondheidsprobleem, is in het bijzonder gebaseerd op een vlotte samenwerking en uitwisseling van informatie tussen de behandelende arts, de arbeidsarts en de adviserend arts van het ziekenfonds. Het TRIO-platform beantwoordt heel concreet aan deze behoefte van het terrein. Dit uitwisselingsplatform stelt de 3 belangrijkste actoren die betrokken zijn bij arbeidsongeschiktheidsdossiers nu in staat om met elkaar in contact te komen, gemakkelijk nuttige informatie te vinden en op een efficiëntere en veiligere manier uit te wisselen.

Een instrument dat zinvol is in de context van de begeleiding van een terugkeer naar werk waar tijd van essentieel belang is, aangezien geweten is dat hoe eerder een traject wordt gestart, hoe groter de kansen zijn voor de werknemer om op een gezonde en duurzame manier werk te vinden.

Clara Arbesu, Directeur-generaal van de Dienst voor uitkeringen van het RIZIV:

"Het TRIO-platform maakt deel uit van de fundamentele aanpak van digitale ontwikkeling voor de gezondheidszorg en biedt “TRIO-artsen” de mogelijkheid om in een veilige omgeving met elkaar te communiceren. Deze dialoog en uitwisseling zijn des te belangrijker omdat ondersteuning bij een terugkeer naar het werk een geïntegreerde en multidisciplinaire aanpak vereist als een belangrijke sleutel tot de uitvoering van efficiënte en adequate trajecten. Het TRIO-platform maakt het mogelijk om de samenwerking en coördinatie tussen deze verschillende actoren te versterken om een efficiëntere opvolging van mensen in arbeidsongeschiktheid te garanderen en om voor mensen met een potentieel om te werken de kwaliteit van de terug-naar-werktraject en het succes ervan te versterken.”

Frank Vandenbroucke, Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid:

“Als je gezondheidsproblemen hebt, spelen artsen een bijzonder belangrijke rol in je leven. Zeker als er ook een impact is op je werk. Er is niet alleen de behandelend arts, maar ook de arbeidsarts van de dienst voor preventie en bescherming op het werk en de adviserend arts van het ziekenfonds. Als dit trio van artsen goed samenwerkt is de kans op een succesvolle terugkeer naar het werk groter. Dat start bij het correct, eenvoudig en veilig delen van informatie. Daar hebben we vanaf nu het TRIO-platform voor. Dankzij de communicatie via TRIO weet je als patiënt zeker dat iedereen beschikt over dezelfde informatie. Dat spaart tijd en energie en zorgt ervoor dat je kunt focussen op wat echt belangrijk is: je herstel en je traject terug naar werk.”

Een waardevolle plek voor het trio van professionals die betrokken zijn bij arbeidsongeschiktheid

Momenteel is het TRIO-platform al toegankelijk:

  • voor de huisarts van de persoon die arbeidongeschikt is en diens administratief personeel.
  • voor de adviserend artsen van het ziekenfonds, aan hun multidisciplinaire teams en medische secretariaten, en aan de terug-naar-werkcoördinatoren van dit ziekenfonds.
  • voor de arbeidsartsen en de medische secretariaten van de externe preventiedienst waarop de werkgever een beroep doet.

De 2e fase van het project voorziet in extra functionaliteiten en nieuwe gebruikers zoals artsen-specialisten en interne preventiediensten.

Welke soorten informatie delen?

Huisartsen, arbeidsartsen en adviserende artsen kunnen medische of administratieve informatie uitwisselen:

  • in het kader van de opstart, opvolging of evaluatie van proceduren of trajecten waarin een persoon in arbeidsongeschiktheid participeert: een terug-naar-werktraject, een bezoek voorafgaand aan de werkhervatting, een re-integratietraject bij de preventieadviseur-arbeidsarts, een specifieke procedure wegens medische overmacht.
  • in het kader van de opvolging van een persoon in arbeidsongeschiktheid zonder dat deze opvolging rechtstreeks gekoppeld is aan een van de bovenstaande procedures of trajecten: een evaluatie van de arbeidsongeschiktheid, van de nood aan bijstand van derden, van re-integratie, enz.

TRIO maakt het mogelijk om een communicatiedossier op het platform aan te maken voor elke persoon met arbeidsongeschiktheid die een terug-naar-werktraject start.

Twee voorbeelden:

  • De adviserend arts van een ziekenfonds wil contact opnemen met de huisarts van een persoon in arbeidsongeschiktheid. Met instemming van dit lid creëert hij een terug-naar-werktraject in TRIO. Het platform identificeert vervolgens de huisarts, die het bericht ontvangt. Wanneer hij antwoordt op de adviserend arts, kan hij bijvoorbeeld een medisch verslag bijvoegen en indien nodig de TRIO-gebruikers selecteren die er toegang toe hebben.
  • Een persoon in arbeidongeschiktheid wil een aanpassing van zijn/haar werkplek aanvragen om weer aan het werk te gaan. De huisarts maakt een communicatiedossier aan in TRIO. Het platform identificeert de preventiedienst waar de werkgever van de patiënt toe behoort en stuurt de aanvraag tot aanpassing van de functie door naar de arbeidsarts.

Toestemming van de patiënt: essentieel

Het TRIO-platform biedt de nodige garanties op het vlak van informatiebeveiliging en privacybescherming.

Opdat artsen die een persoon in arbeidsongeschiktheid begeleiden, TRIO kunnen gebruiken in het kader van de terugkeer naar het werk, moet de patiënt zijn toestemming hebben gegeven voor het delen van zijn administratieve en medische gegevens via dit platform. Dit gebeurt op het moment dat de adviserend arts of arbeidsarts voor hem een terug-naar-werktraject creëert.

Reglementaire basis en bestuursorgaan

Het TRIO-platform wordt beheerd door een bestuursorgaan waarin alle betrokken actoren vertegenwoordigd zijn: het RIZIV, de FOD Werkgelegenheid, de koepelorganisatie van externe preventiediensten Co-Prev, het eHealth-platform, de mutualiteiten, de organisaties die artsen, werkgevers, zelfstandigen en werknemers vertegenwoordigen.

TRIO is gebaseerd op de wet van 31 januari 2025 die zopas in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd. Het richt het platform op en organiseert het, specificeert de bevoegdheden van dit bestuursorgaan, bevat de nodige bepalingen in het kader van de informatica (GDPR), enz.

Hulp nodig bij het gebruik van het nieuwe platform?

Het RIZIV stelt een helpdesk, een verklarende video en een gedetailleerde gebruikersgids ter beschikking om de TRIO-gebruikers een antwoord te geven op alle administratieve of technische vragen.

Meer info

Op de website van het RIZIV vindt u ook meer informatie over het nieuwe communicatieplatform, voor TRIO-artsen en voor personen in arbeidsongeschiktheid.

Contacten

Perscontact

Tel: +32(0)2 739 78 67

E-mail: communication@riziv-inami.fgov.be