print

Het RIZIV lanceert communicatiecampagne over het nut van de identiteitskaart in het ziekenhuis

06-03-2024

Vanaf 1 april 2024 is het voor ziekenhuizen verplicht om de identiteit van patiënten elektronisch te verifiëren als ze elektronisch factureren en de derdebetalersregeling toepassen.
Daarom lanceert het RIZIV in samenwerking met de ziekenhuizen en de ziekenfondsen een communicatiecampagne over de voordelen van het meebrengen van de identiteitskaart naar het ziekenhuis voor patiënten.

Op deze pagina:

Meerwaarde voor de patiënten

Wanneer patiënten hun elektronische identiteitskaart (eID) bij hebben in het ziekenhuis, zorgt dat voor een vlotte administratie en terugbetaling van zorg. Het ingaan van de verplichting voor de ziekenhuizen om de eID van de patiënt in te lezen, heeft geen gevolgen voor de patiënten: er blijven steeds alternatieven mogelijk voor het ziekenhuis om de identiteit van de patiënten elektronisch te verifiëren. Toch is het belangrijk dat de patiënten de reflex krijgen om steeds hun Belgische elektronische identiteitskaart (eID), elektronische vreemdelingenkaart of de Kids-ID of ISI+ kaart van hun kinderen mee te brengen naar het ziekenhuis, zodat ze de voordelen kunnen ervaren.

Rol van de zorgverleners in de eerste lijn

Ook wie zijn patiënten doorverwijst naar het ziekenhuis, zoals huisartsen en thuisverpleegkundigen, heeft een rol te spelen in het informeren van zijn patiënten over deze reflex en kan het campagnemateriaal gebruiken om hen te sensibiliseren.

Meer info

De boodschap van de campagne en het campagnemateriaal

Verifieer de identiteit van uw patiënten in het ziekenhuis

Contacten

Perscontact

Tel: +32(0)2 739 78 67

E-mail: communication@riziv-inami.fgov.be