print

Vlotter terug aan het werk na ziekte dankzij samenwerking VDAB, verzekeringsinstellingen en het RIZIV

21-12-2022

We vernieuwen onze raamovereenkomst tussen de VDAB, de verzekeringsinstellingen en het RIZIV voor socioprofessionele re-integratietrajecten. De nieuwe overeenkomst start op 1 januari 2023 en heeft als doel deze trajecten te organiseren in Vlaanderen. Ze bouwt verder op de huidige die sinds 2016 lopende is waarbij reeds een vlotte samenwerking bestaat tussen de VDAB, de verzekeringsinstellingen en het RIZIV om mensen na ziekte terug naar werk te begeleiden.

Op deze pagina:


Samenwerking voor een positieve herstart

Samen met onze partners streven we naar meer kansen om na ziekte een traject naar werk op te starten dat tot goede resultaten leidt en dat dankzij vereenvoudigde processen en administratie binnen de samenwerking.

De focus ligt op het verder versterken van de re-integratie van sociaal verzekerde naar de arbeidsmarkt. Het belang van de ondersteuning van deze doelgroep vanuit een positieve benadering rekening houdend met wat de sociaal verzekerde kan en wil doen om zo veel mogelijk kansen te krijgen om deel te kunnen nemen aan de samenleving is een belangrijk aspect die wordt onderstreept in deze overeenkomst.

Werken is een positieve en zingevende kracht en kan een positieve bijdrage leveren aan het genezingsproces. Deze kansen willen we ten volle geven. 

Wie kan een traject volgen?

Elke sociaal verzekerde (met of zonder arbeidsovereenkomst of zelfstandige) die voldoet aan de onderstaande voorwaarden kan een traject opstarten binnen deze overeenkomst.

  • Én erkend is als arbeidsongeschikt,
  • én gemotiveerd is om stappen naar werk te zetten,
  • én nood heeft aan een trajectmatige begeleiding naar een nieuwe werkgever,
  • én waarbij het traject compatibel is met de gezondheidstoestand.

De sociaal verzekerde zal door zijn ziekenfonds worden doorverwezen naar VDAB om daar een traject op te starten.

Hoe werkt het?

Als arbeidsbemiddelingsdienst voorziet VDAB en haar partners in een trajectmatige aanpak naar werk. VDAB neemt haar rol als regisseur van de Vlaamse arbeidsmarkt op en voorziet samen met haar partners in een voldoende passend aanbod van dienstverlenging om begeleiding op maat te voorzien.

De bemiddelaar zal samen met de sociaal verzekerden de inschatting maken welke dienstverlening nodig is om de stap naar de arbeidsmarkt te kunnen zetten rekening houdend met de medische problematiek en de nog aanwezige competenties van de sociaal verzekerden.