print

Zorg op maat voor adolescenten en jongvolwassenen met kanker dankzij onze vergoeding van AYA-referentieteams

13-11-2023

Het verzekeringscomité van het RIZIV heeft deze ochtend het licht op groen gezet voor de samenwerking met zes ziekenhuizen die leeftijdsspecifieke zorg zullen bieden aan adolescenten en jongvolwassenen met kanker (AYA’s). Vanaf 1 december 2023 worden deze referentieziekenhuizen vergoed voor hun specifieke AYA-referentieteams.

Op deze pagina:

AYA's vormen een specifieke doelgroep, omdat ze verschillen van zowel kinderen met kanker als oudere volwassenen. AYA’s hebben vaak specifieke medische problemen en worden met veel uitdagingen op psychosociaal vlak geconfronteerd: wat met de onderbreking van een studie of een job tijdens de behandeling? Hoe zit het met hun vruchtbaarheid en hun kinderwens? Precies omwille van die leeftijdsspecifieke vragen, verdienen zij zorg en nazorg op maat.

Om deze gespecialiseerde, leeftijdsspecifieke zorg en steun op maat aan adolescenten en jongvolwassenen met kanker te geven, is expertise nodig.

Zes ziekenhuizen in België stappen vanaf 1 december 2023 in een overeenkomst met het RIZIV. Het gaat om UZ Leuven, UZ Gent, UZ Antwerpen, CHU Liège Sart-Tilman, Institut Jules Bordet en Cliniques Universitaires Saint-Luc in Brussel.

De zes ziekenhuizen die in de RIZIV-conventie stappen, onderschrijven volgende vijf prioriteiten in AYA-zorg:

  • Vroegtijdige diagnose 
  • Vroegtijdige doorverwijzing naar reproductieve geneeskunde
  • Vroegtijdig genetisch onderzoek
  • Klinische studies
  • Psychosociale ondersteuning

De AYA-referentieteams in de zes ziekenhuizen zullen worden ingezet als centrale bron van kennis en ervaring. Deze teams gaan - zowel op medisch als op psychosociaal vlak - expertise en ondersteuning geven aan zorg- en behandelteams in hun eigen ziekenhuis, maar net zo goed in andere ziekenhuizen en de eerste lijn.  

Het AYA-referentieteam is samengesteld uit een multidisciplinair team van experten op het gebied van AYA-zorg, minstens bestaande uit vier disciplines: een arts-specialist, een gespecialiseerde verpleegkundige, een sociaal werker en een psycholoog. Als het wenselijk of nodig is, kan het AYA-team altijd versterkt worden met andere disciplines zoals een kinesitherapeut, een seksuoloog, een diëtist, een ergotherapeut, of een palliatieve hulpverlener.

De lange termijndoelstelling van deze overeenkomst is om een geharmoniseerd AYA-zorgpad te ontwikkelen en te implementeren. Daarvoor werken de verschillende AYA-referentieteams samen in een projectgroep aan wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeling, implementatie en evaluaties van nieuwe ontwikkelingen in de AYA-zorg.

Contacten

Secretariaat medische directie - overeenkomsten

E-mail: ovcomeddir@riziv-inami.fgov.be