print

Het RIZIV brengt experten Disability Management van over heel de wereld samen

28-09-2022

Vandaag geeft het RIZIV in Brussel de aftrap voor de 10de editie van het International Forum on Disability Management. Dit congres brengt 150 professionals en onderzoekers van over de hele wereld samen rond het thema Disability Management.

Op deze pagina:


Disability Management is een methode om mensen te ondersteunen zodat ze aan het werk kunnen blijven of terug aan het werk kunnen gaan. Deze methode focust op wat de werknemer nodig heeft, of er aanpassingen nodig zijn aan de werkomgeving en op het bestaand wettelijke kader.

Voor deze speciale editie verwelkomen we, onder meer, Frank Vandenbroucke, vice-eersteminister en federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Wolfgang Zimmerman, voorzitter van de Pacific Coast University for Workplace Health Sciences, en Joachim Breuer, voorzitter van de International Social Security Association. Ook Stephen Bevan van het Institute for Employment Studies (UK) en Maitta Spronken van de Open Universiteit Nederland zullen dit panel vervolledigen.

Wereldwijde inzichten over diverse thema’s

Gedurende drie dagen kunnen de internationale deelnemers hun ervaringen en inzichten uitwisselen over 5 grote thema's:

  • Focus op bepaalde problematieken: geestelijke gezondheid, musculoskeletale aandoeningen, kanker, zeldzame ziekten, (chronische) pijn
  • De internationale classificatievan het menselijk functioneren in relatie tot de revalidatie, de terugkeer naar werk, …
  • Evaluatie van functionele vaardigheden
  • Programma’s en coördinatie voor de terugkeer naar werk
  • Gezondheidseconomie en terugkeer naar werk

Aan de hand van de uitwisselingen tijdens deze 3 dagen hopen we onze expertise te kunnen verbeteren en zo mensen beter te kunnen helpen bij jobbehoud of hun terugkeer naar werk.

Het RIZIV is Europese voorloper in Disability Management

In 2014 ondertekende het RIZIV een NIDMAR-licentie (National Institute for Disability Management and Research of Canada). Deze licentie staat ons toe om een internationaal erkend certificaat voor Disability Management uit te reiken. België is van de 4 landen in de Europese Unie die een NIDMAR-licentie hebben.

Onze Dienst voor uitkeringen organiseert elk jaar een gecertificeerde opleiding voor professionals die actief zijn in de sector van jobbehoud of re-integratie: adviserend artsen, arbeidsartsen, paramedici, psychologen, HR-management, enz.
Momenteel hebben 91 mensen in België een geldig certificaat voor Disability Management.

Meer info vindt u op onze pagina over de opleidingen voor Disability Management.