print

Onze Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle in 2021: focus op een geïntegreerde aanpak

12-07-2022

Onze Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle zette het afgelopen jaar opnieuw in op een geïntegreerde aanpak van zijn acties. Zo willen we het voorschrijf- en aanrekengedrag van zorgverleners positief beïnvloeden voor een optimaal gebruik van de middelen van de ziekteverzekering. Samen met de zorgverleners houden we zo kwaliteitsvolle zorg toegankelijk voor iedereen.

We zetten enkele sprekende acties en resultaten uit het activiteitenverslag op een rij.

Op deze pagina:


Preventie via sensibilisering van zorgverleners en zorginstellingen

We deden in 2021 6 sensibiliseringsacties bij verschillende doelgroepen. Zo willen we voorkomen dat zorgverleners de regelgeving verkeerd interpreteren.

2 voorbeelden van de geïntegreerde aanpak waar deze acties deel van uit maken:

  • We voerden een sensibiliseringsactie gekoppeld aan een nationaal controleonderzoek over de aanrekening van het dringendheidshonorarium bij radiografie van de borstkas aan bed op intensieve zorgen.
  • Een evaluatiestudie over het gebruik van immuuntherapie bij de behandeling van astma lag aan de basis van een sensibiliseringsactie bij longartsen.

Voorstellen tot verbetering van de reglementering

Op basis van analyses over de toepassing van de regelgeving doen we voorstellen om deze te verbeteren in verschillende raden en werkgroepen.

Dit leidde het afgelopen jaar onder andere tot:

  • een aanpassing van de nomenclatuur voor de aanrekening van hoortesten aan huis om de kwaliteit van de testen te garanderen;
  • een voorstel tot het aanpassen van de nomenclatuur voor interventionele cardiologische verstrekkingen, wat zou moeten leiden tot een besparing van 5,136 miljoen EUR.

Inbreuken vaststellen via gerichte controleonderzoeken

We controleren of zorgverleners en zorginstellingen de regels van de ziekteverzekering correct toepassen, zowel op het vlak van hun aanreken- als voorschrijfgedrag.

In 2021 voerden we een nationaal controleonderzoek naar de aanrekening van walker boots door orthopedisten. Daarnaast sloten we 405 individuele controleonderzoeken af bij verschillende beroepsgroepen voor een totaal ten laste gelegd bedrag van 11,166 miljoen EUR.

Slechts een klein deel van deze controleonderzoeken betreft fraude of kwaadwillig opzet: het gaat om 43 fraudeonderzoeken voor een bedrag van 3,115 miljoen EUR.

Meer impact dankzij een combinatie van verschillende acties

Onze dienst zet meer en meer in op een combinatie van zijn verschillende actiedomeinen. Een sprekend voorbeeld is de gecoördineerde actie over de aanrekening van een endoscopisch onderzoek van de gal- en pancreaswegen door gastro-enterologen, die liep van 2018 tot 2021:

  • de sensibiliseringsactie en het optimaliseren van de reglementering leidde tot een spontane regularisatie van 1,834 miljoen EUR;
  • bijkomende controleonderzoeken bij ziekenhuizen leverden nog eens 281.534 EUR op.

Contacten

Directie Informatie

E-mail: com.dgec.secm@riziv-inami.fgov.be