print

Vanaf 1 juli is elektronisch betalen voor gezondheidszorg overal mogelijk

21-06-2022

Bij de dokter, de kinesitherapeut, in het ziekenhuis, in het woonzorgcentrum, tijdens een huisbezoek… voortaan kunt u overal uw gezondheidszorg elektronisch betalen, als u dit zelf wilt.

Vanaf 1 juli moeten alle ondernemingen hun klanten ten minste één elektronisch betaalmiddel aanbieden. Deze verplichting geldt ook voor zorgverleners, die hun patiënten een elektronisch betaalmiddel moeten aanbieden.

De verplichting zal onze betalingen vergemakkelijken, veiliger maken en draagt ook bij aan de fraudebestrijding.

Op deze pagina:


Wanneer moet een zorgverlener dit aanbieden?

De ruime definitie van onderneming omvat ook vrije en intellectuele beroepen en verenigingen. Ook alle zorgverleners en zorginstellingen horen daarbij.

De verplichting geldt:

  • ongeacht waar u de zorgen krijgt, in een praktijk of elders
  • ongeacht of de zorgen door het ziekenfonds worden terugbetaald

Welk elektronisch betaalmiddel?

Uw zorgverleners kunnen vrij kiezen welke betaalmiddel het meest geschikt is in functie van hun dagelijkse praktijk, de kenmerken van hun patiënten en de technologische mogelijkheden.

Alle technische oplossingen die vrij beschikbaar zijn, zijn mogelijk: vaste en draagbare betaalterminals voor bankkaarten, apps voor betaling via smartphone, tablet of smartwatch, overschrijvingen, …

Uw zorgverleners zullen u geen bijkomende kosten vragen voor het gebruik van het elektronisch betaalmiddel, welk betaalmiddel ze ook kiezen.

Kunt u nog contant betalen?

Natuurlijk! De mogelijkheid om elektronisch te betalen is een extra optie naast de contante betalingen. Ze vervangt ze niet. U kunt steeds contant betalen, als u dat wilt. Bovendien mag uw zorgverlener of zorginstelling contante betalingen nooit weigeren.

Bij contante betalingen is de wettelijke verplichting om af te ronden sinds 2019 van toepassing.

Contacten

Contact Center van de FOD Economie

Het Contact Center is het enige contactpunt voor de FOD Economie. Het is tot uw dienst elke werkdag van 9 tot 17 uur