print

Voorschriften voor geneesmiddelen: geldigheid en model vanaf 1 februari

30-01-2020

Voorschriften voor geneesmiddelen hebben een nieuwe geldigheidsperiode sinds 1 november 2019. De periode waarbinnen de apotheker een geneesmiddel aan de patiënt kan afleveren en de periode waarin dit geneesmiddel wordt vergoed, zijn nu vereenvoudigd en afgestemd. Een meer coherente, maar vooral transparantere regel, die de volksgezondheid centraal stelt.

Er was een overgangsperiode zodat voorschrijvers en andere betrokkenen zich hierop konden voorbereiden. Deze overgangsperiode eindigt op 31 januari 2020.

Vanaf 1 februari moet de voorschrijver die een geneesmiddel op papier voorschrijft het nieuwe model gebruiken. Hij heeft de mogelijkheid om zijn eigen gepersonaliseerde model rechtstreeks af te drukken via onze ProGezondheid-applicatie.

Voor het elektronische voorschrift moeten leveranciers van voorschrijfsoftware het "bewijs van elektronisch voorschrift" -model voor 1 februari hebben aangepast (het papier dat de voorschrijver aan de patiënt geeft wanneer hij elektronisch voorschrijft).

Dit is wat er precies verandert op 1 februari. En voor wie

Op deze pagina:

Herinnering aan de wijzigingen in 4 punten

Op 31/1/2020 loopt de overgangsperiode voor het gebruik van het oud model van papieren voorschrift af. Vanaf 1 februari 2020, gelden onderstaande eenduidige regels.

  • Wanneer moet een voorschrijver die nog op papier voorschrijft het nieuwe model gebruiken ?
    • Het oude model kan hij gebruiken in: de overgangsperiode, die loopt af op 31/1/2020. Dit impliceert dat voorschrijven op een oud model van voorschrift nog kan tot en met 31/1/2020. Vanaf 1/2/2020 is het verplicht het nieuwe model van papieren voorschrift te gebruiken. Daarvoor kan hij zijn eigen voorschrift printen via ProGezondheid.
    • Hij kan het nieuwemodel sinds 1/11/2019 gebruiken.

      Let op: sinds 1/1/2020 is elektronisch voorschrijven verplicht, slechts in enkele uitzonderingsgevallen kan men nog blijven voorschrijven op papier

  • Moet de patiënt dan zijn voorschriften op oud model van papieren voorschrift, en aangemaakt tussen 1/11/2019 en 31/1/2020, afhalen op 31/1/2020 ten laatste?

    Nee, niet noodzakelijk. Een voorschrift dat op 31/1/2020 is aangemaakt op oud model van papieren voorschrift, kan nog tot 30/4/2020 in de apotheek afgeleverd worden gezien dit een standaard geldigheid heeft van 3 maand.

  • Wat met voorschriften die dateren van voor 1/11/2019 (deze zijn allemaal op oud formaat van voorschrift) ?
    • Indien er geen datum vermeld is in het veld “uitvoerbaar vanaf”, vervallen deze voorschriften op 1/2/2020. Met andere woorden, 31/1/2020 is de laatste dag waarop deze voorschriften kunnen afgehaald worden bij de apotheker.
    • Indien er wel een datum is vermeld in het veld “uitvoerbaar vanaf”, zijn deze voorschriften nog geldig gedurende exact 3 maand na die datum

  • Elektronisch voorschrift: wat verandert er op 1 februari?

    Recip-e (het platform waar voorschriften tijdelijk gestockeerd worden voor een apotheker ze aflevert) checkt de geldigheid van het elektronisch voorschrift voor voorschriften aangemaakt vanaf 1/11/2019
    De apotheker zal enkel de geldige voorschriften kunnen uitvoeren. De patiënt zal enkel de geneesmiddelen kunnen afhalen van voorschriften die nog geldig zijn:
    • De voorschriften aangemaakt vóór 1/11/2019 waar geen datum vermeld is in het veld “uitvoerbaar vanaf” zijn niet meer geldig vanaf 1/2/2020.
    • Aangezien op die voorschriften een datum vermeld kan zijn in het veld ”uitvoerbaar vanaf”, kunnen deze nog een hele tijd geldig blijven.

Samengevat: wie doet wat vanaf 1 februari 2020 ?

    • De voorschrijver heeft de verantwoordelijkheid om het nieuwe model van het voorschrift op papier te gebruiken
    • De softwareleverancier past het model van het papieren bewijs van elektronisch voorschrift aan
    • Voor elektronische voorschriften aangemaakt vanaf 1/11/2019 kan een apotheker rekenen op de diensten van Recip-e die ervoor zorgen dat hij/zij enkel geldige voorschriften kan openen. Indien een voorschrift vervallen is, zal hij deze boodschap krijgen.

      Voor de voorschriften aangemaakt vóór 1/11/2019 moet de apotheker zelf de geldigheid nog nakijken.

Alle info op onze website

U vindt op onze website

Contacten

Farmaceutisch beleid

E-mail: secr-farbel@riziv-inami.fgov.be