print

Ouderenzorg

Een oudere kan verschillende vormen van geneeskundige verzorging krijgen, afhankelijk van zijn specifieke behoeften. De ziekteverzekering neemt de kosten van die verzorging gedeeltelijk of volledig ten laste.

Op deze pagina:

 

Welke verzorging hebt u nodig?

  • Verzorging in een rustoord of een  centrum voor dagverzorging

Op basis van zijn zorgbehoeften kan een oudere worden verzorgd in een centrum voor dagverzorging (CDV), in een rustoord voor bejaarden (ROB) of in een rust- en verzorgingstehuis (RVT).
De ziekteverzekering neemt een deel van de kosten van die verzorging ten laste, via een globale forfaitaire tegemoetkoming. Dat forfait wordt rechtstreeks aan de verzorgingsinstelling betaald.

  • Thuisverzorging via een geïntegreerde dienst voor thuisverzorging

De personen met een verminderde fysieke zelfredzaamheid en de personen in een persisterende vegetatieve toestand kunnen specifieke multidisciplinaire verzorging krijgen via een geïntegreerde dienst voor thuisverzorging.
De ziekteverzekering betaalt de kosten van die verzorging rechtstreeks aan de geïntegreerde dienst voor thuisverzorging.

  • De alternatieve vormen van ouderenzorg

     
    Op basis van innovatieve projecten die zijn voorgesteld door de zorgverleners die met kwetsbare ouderen werken, gaan we op zoek naar alternatieve vormen van ouderenzorg  en zorgen we voor de financiering ervan.