Gerelateerde toepassingen
Permanentiehonoraria voor MIC gynaecologen
Bent u MIC gynaecoloog en ’s nachts in een ziekenhuis aanwezig (tussen 20 uur en 8 uur)? U kan onder bepaalde voorwaarden een permanentiehonorarium krijgen.
Op deze pagina:
Wat is het permanentiehonorarium?
Het permanentiehonorarium voor deelname aan de intramurale wachtdienst in een MIC-afdeling die 24/24 uur moet verzekerd worden, is een vergoeding voor de uren dat de gynaecoloog in permanentie werkt tijdens de nacht.
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de permanentiehonoraria, moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan:
- De nachtdienst is in een ziekenhuis met een erkende functie regionale perinatale zorg (P*-functie).
- De permanente fysieke aanwezigheid tijdens de nacht (tussen 20 uur en 8 uur) wordt verzekerd door een van de volgende zorgverleners:
- een erkende arts-specialist in de gynaecologie-verloskunde, ervaren in het volgen van hoogrisicozwangerschappen en voltijds verbonden aan het ziekenhuis
- een arts-specialist in opleiding in de gynaecologie-verloskunde die al minstens drie jaar specialisatie beëindigd heeft, waarvan minstens één jaar ervaring met hoogrisicozwangerschappen
- een erkende arts-specialist in de gynaecologie-verloskunde.
Let op: Verzekert een arts-specialist in opleiding in de gynaecologie-verloskunde (2) of een arts-specialist in de gynaecologie-verloskunde (3) de nachtelijke wachtdienst? Dan is het forfaitair permanentiehonorarium enkel verschuldigd als een erkende arts-specialist in de gynaecologie-verloskunde, ervaren in het volgen van hoogrisicozwangerschappen (1) permanent oproepbaar is en zich bij elke oproep fysiek naar de MIC-afdeling begeeft.
Bedrag van het permanentiehonorarium
Het forfaitair honorarium voor deelname aan de nachtelijke wachtdienst in de MIC-afdeling bedraagt 356,89 euro per nacht (bedrag 2025) en is verschuldigd ongeacht het aantal artsen (van wacht) die aanwezig waren tijdens die nacht. Het bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.
Hier vindt u het overzicht van de bedragen van het permanentiehonorarium sinds 2024.
Hoe moet u permanentiedagen registreren?
De hoofdarts registreert de dagen waarop de wachtdienst wel en niet verzekerd werd en de gynaecologen die aan de wachtdiensten deelnamen. Deze registratie moet gebeuren na het einde van elk trimester en ten laatste op de laatste dag van het daaropvolgende trimester.
De registratie van de gegevens verloopt via de BHOD toepassing raadpleegbaar via ProGezondheid.
De registratie van elk trimester sluit onherroepelijk op de 1e dag van het 2e trimester dat volgt op het betrokken trimester (bv. registratie van het 2e trimester sluit op 1 oktober). Na het afsluiten van het trimester, worden de forfaitaire permanentiehonoraria aan het ziekenhuis of aan de Medische raad betaald. Elk ziekenhuis ontvangt een email met het betaalde bedrag en de datum van betaling.
De hoofdarts van het ziekenhuis waakt erover dat de volledige forfaitaire permanentiehonoraria worden verdeeld aan alle artsen-specialisten die de medische permanentie hebben verzekerd.
Raadpleeg hier de handleiding voor de registratie van de permanentiedagen.
Toegang tot BHOD
De toegang tot BHOD gebeurt via ProGezondheid.
De toegang tot ProGezondheid wordt beheerd door de toegangsbeheerders van het ziekenhuis. Een toegangsbeheerder kan naast de hoofdarts ook andere gebruikers toevoegen die gemachtigd zijn om toegang te hebben tot de toepassing.
Bij vervanging van de hoofdarts kan een toegangsbeheerder de nieuwe hoofdarts toegang geven tot de toepassing en de toegang van de vorige hoofdarts stopzetten. Dit geldt ook voor de vervanging van andere gebruikers.
Let op: de rol van hoofdarts kan enkel worden toegekend als de hoofdarts bij ons is geregistreerd als hoofdarts voor uw ziekenhuis. Bij wijziging van de hoofdarts verwittigt u ons via hospit@riziv-inami.fgov.be.
Raadpleeg hier de handleiding voor de toepassing BHOD.
Raadpleeg hier de handleiding voor de registratie van gebruikers.
Meer informatie
Omzendbrief
Reglementering
Bijkomende uitleg
Contacten
Afdeling ziekenhuizen
E-mail: hospit@riziv-inami.fgov.be
Kantoren geopend elke werkdag van 9u tot 12u en van 13u tot 16u.