print

Feedback over het voorschrijven van 5 geneesmiddelenklassen door artsen-specialisten (data 2017): kwaliteitsindicatoren

De artsen van 17 specialismen krijgen feedback over het ambulant voorschrijven van geneesmiddelen die huisartsen ook frequent voorschrijven: antibiotica, antidepressiva, protonpompinhibitoren, niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen bij 65-plussers en anticholinergica bij 75-plussers. De feedback sluit aan op een eerdere feedback naar de huisartsen en wil het doelmatig gebruik van de betrokken geneesmiddelen stimuleren, in de huisartsgeneeskunde en in de ambulante specialistische geneeskunde.

De feedback is gebaseerd op kwaliteitsindicatoren, die opgesteld zijn voor de geneesmiddelenklassen en voor de specialismen.

Op deze pagina:


Wat zijn de kwaliteitsindicatoren voor de geneesmiddelenklassen?

Kwaliteitsindicatoren voor:

Opmerkingen:

  • De gebruikspercentages per geografisch gebied zijn gebaseerd op de administratieve woonplaats van de verzekerde.
  • Aangezien de gegevens gestandaardiseerd zijn voor geslacht, leeftijd en sociale status van het patiënteel, houden geografische verschillen mogelijk verband met een verschil in toegang tot zorgverleners of met variaties in de praktijkvoering. Daarnaast kan ook een bepaalde epidemiologie van de onderliggende pathologie een rol spelen.
  • In het kader van mogelijke praktijkvariaties, wordt elke betrokken beroepsgroep/individuele arts uitgenodigd om te reflecteren over de huidige praktijkvoering.

Wat zijn de kwaliteitsindicatoren voor de specialismen?

Kwaliteitsindicatoren voor:

Contacten

Cel Doelmatige Zorg

E-mail: appropriatecare@riziv-inami.fgov.be