TNW-Barometer: Doorverwijzingen en aanmeldingen
De TNW-Barometer verzamelt een reeks kerncijfers die essentieel zijn voor het monitoren van de arbeidsongeschiktheid en het Terug Naar Werk-beleid.
Dit onderdeel van de TNW-Barometer geeft een overzicht van de gegevens met betrekking tot de sociaal verzekerden met voldoende restcapaciteiten, die door de Terug Naar Werk-coördinator van de verzekeringsinstelling worden doorverwezen naar de preventieadviseur-arbeidsarts of de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten voor een individuele begeleiding in het kader van een Terug Naar Werk-traject.
Op deze pagina:
Doorverwijzingen
De Terug Naar Werk-coördinator kan een sociaal verzekerde:
- enerzijds doorverwijzen naar de preventieadviseur-arbeidsarts indien de verzekerde wenst terug te keren naar de huidige werkgever,
- anderzijds kan de Terug Naar Werk-coördinator een sociaal verzekerde doorverwijzen naar een van de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten.
Doorverwijzingen door de Terug Naar Werk-coördinatoren zorgen ervoor dat sociaal verzekerden de nodige socio-professionele begeleiding krijgen, afgestemd op hun individuele situatie.
Onderstaande Figuur 24 en Figuur 25 geven het totaal aantal doorverwijzingen naar de preventieadviseur-arbeidsarts weer.
Gezien de verschillende wijziging die in 2022 in de ZIV-wetgeving en de CODEX zijn aangebracht Figuur 24 en Figuur 25 weergegeven vanaf januari 2023 om zo een coherente evolutie van de cijfers weer te geven. De doorverwijzingen tellen we in de maand waarin deze hebben plaatsgevonden. Deze figuur toont een stijgende trend van het aantal doorverwijzingen.
Verzekerden met een arbeidscontract kunnen naast een doorverwijzing naar de arbeidsarts ook doorverwezen worden naar een van de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten: ADG, Actiris, Forem en VDAB. Het belang van de ondersteuning van deze doelgroep vanuit een positieve benadering, rekening houdend met wat de sociaal verzekerde kan en wil doen, is om zo veel mogelijk kansen te krijgen om deel te kunnen nemen aan de arbeidsmarkt.
Tabel 4 Aantal doorverwijzingen naar de regionale instellingen, stelsel van de loontrekkenden en stelsel van de zelfstandigen
Tabel 4 geeft het aantal doorverwijzingen weer op niveau van de verschillende regionale instellingen. Vanaf 1 januari 2023 zijn de nieuwe raamovereenkomsten tussen de verschillende regionale arbeidsbemiddelingsdiensten, de verzekeringsinstellingen en het RIZIV van toepassing. De doorverwijzingen tellen we in de maand waarin deze hebben plaatsgevonden. Het aantal doorverwijzingen kent een stijgende trend. Deze cijfers worden opgesplitst naar Loontrekkenden (Tabel 5) en Zelfstandigen (Tabel 6). De opsplitsing van enerzijds Loontrekkenden en anderzijds Zelfstandigen stelt ons in staat om een correcte vergelijking te maken met het aantal aanmeldingen, waar de opsplitsing niet mogelijk is.
De cijfers voor het stelsel van de loontrekkenden (zie Tabel 5) tonen een globaal stijgende trend. De doorverwijzingen worden geteld in de maand waarin deze hebben plaatsgevonden.
Tabel 5 Aantal doorverwijzingen naar de regionale instellingen, stelsel van de loontrekkenden
Onderstaande Tabel 6 geeft het aantal doorverwijzingen weer op niveau van de verschillende regionale instellingen – specifiek voor het stelsel van de zelfstandigen.
Tabel 6 Aantal doorverwijzingen naar de regionale instellingen, stelsel van de zelfstandigen
De doorverwijzingen worden geteld in de maand waarin deze hebben plaatsgevonden. Het aantal doorverwijzingen kent een stijgende trend. In vergelijking met het stelsel van de loontrekkenden (zie Tabel 5) ligt het aantal doorverwijzingen veel lager. Het aantal zelfstandigen in arbeidsongeschiktheid ligt immers substantieel lager dan het aantal loontrekkenden in arbeidsongeschiktheid.
Aanmeldingen (stelsel van de loontrekkenden en stelsel van de zelfstandigen)
Wanneer de TNW-coördinator de sociaal verzekerde doorverwezen heeft naar een regionale arbeidsbemiddelingsdienst kan er een aanmelding volgen bij een van de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten voor het volgen van een traject. Een dergelijke aanmelding kan eveneens plaatsvinden op spontane basis door de sociaal verzekerde, en dus zonder een tussenkomst van de Terug Naar Werk-coördinator, op voorwaarde dat de sociaal verzekerde langer dan één jaar arbeidsongeschikt erkend is.
Een aanmelding bij de regionale arbeidsbemiddelingsdienst kan gebeuren na een doorverwijzing van de verzekerde door de TNW-C. Er zijn 2 verschillende routes mogelijk:
- Route A: de TNW-C verwees de sociaal verzekerde door naar de adviserend arts of de medewerker van het multidisciplinaire team om een Terug Naar Werk-traject op te starten.
- Route B: De sociaal verzekerde heeft spontaan contact opgenomen met de TNW-C om een Terug Naar Werk-traject op te starten.
De verzekerde die langer dan 1 jaar arbeidsongeschikt erkend is, kan zich ook rechtstreeks aanmelden bij de regionale arbeidsbemiddelingsdienst. De regionale arbeidsbemiddelingsdienst start dan een traject op en meldt dit aan de TNW-C. In dit geval spreken we van een route C, dit is momenteel nog een pilootproject.
Figuur 26 geeft een overzicht van het totaal aantal aanmeldingen binnen route A en B, opgesplitst per maand. De cijfers tonen een globale stijging van het aantal aanmeldingen vanaf januari 2022 tot en met juni 2024. De opstart van een traject bij een regionale arbeidsbemiddelingsdienst is vrijwillig. Hierdoor is het dus mogelijk dat het aantal doorverwijzingen hoger ligt dan het aantal aanmeldingen. De aanmeldingen worden geteld in de maand waarin deze hebben plaatsgevonden. De hier weergegeven cijfers betreffen zowel de loontrekkenden als de zelfstandigen.
Figuur 27 geeft een overzicht van het totaal aantal aanmeldingen binnen route C bij alle regionale arbeidsbemiddelingsdiensten, opgesplitst per maand.
Dit pilootproject is opgestart in maart 2023 in Vlaanderen, in mei 2023 in Brussel en in juni 2023 in Wallonië. Er is maandelijks een stijgende trend vast te stellen, met uitzondering van november en december 2023. Het aantal aanmeldingen route C voor de maanden maart, april, mei en juni liggen in 2024 hoger vergeleken met dezelfde maanden in 2023. Ondanks dat deze aanmeldingen niet terug te vinden zijn in de doorverwijzingen door de Terug Naar Werk-coördinatoren, omdat we hier spreken over een spontane aanmelding door de sociaal verzekerde bij de regionale arbeidsbemiddelingsdienst, worden deze verzekerden wel opgevolgd door de Terug Naar Werk-coördinatoren. De aanmeldingen worden geteld in de maand waarin deze hebben plaatsgevonden. De hier weergegeven cijfers betreffen zowel de loontrekkenden als de zelfstandigen.
Figuur 28 geeft een overzicht van het totaal aantal aanmeldingen van zowel route A en B als route C. Er is een algemeen stijgende trend op te merken, met voor 2022 een totaal van 5.612 aanmeldingen, voor 2023 steeg het totaal naar 8.519 aanmeldingen en voor 2024 waren er tot en met juni reeds 6.261 aanmeldingen.
De cijfers worden verder opgesplitst per regionale arbeidsbemiddelingsdienst:
- VDAB (Vlaanderen)
- Forem (Wallonië)
- Actiris (Brussel Hoofdstedelijk Gewest)
- ADG (Duitstalige Gemeenschap)
VDAB in Vlaanderen
Figuur 29 geeft een overzicht van het aantal aanmeldingen binnen route A en B bij VDAB, opgesplitst per maand. Over het algemeen tonen de cijfers een stijgende trend van het aantal aanmeldingen. Het aantal aanmeldingen voor het eerste semester van 2024 ligt hoger vergeleken met de voorgaande jaren. De opstart van een traject bij de regionale arbeidsbemiddelingsdienst is vrijwillig. Hierdoor is het dus mogelijk dat het aantal doorverwijzingen hoger ligt dan het aantal aanmeldingen. De aanmeldingen worden geteld in de maand waarin deze hebben plaatsgevonden. De hier weergegeven cijfers betreffen zowel de loontrekkenden als de zelfstandigen.
Figuur 30 geeft een overzicht van het aantal aanmeldingen binnen routing C bij VDAB, opgesplitst per maand. Dit pilootproject is opgestart in maart 2023 in Vlaanderen. Er is maandelijks een stijgende trend vast te stellen, met uitzondering van juli, november en december 2023. Wat betreft de maanden maart, april, mei en juni 2024 liggen het aantal aanmeldingen systematisch hoger vergeleken met diezelfde periode in het voorgaande jaar. De aanmeldingen worden geteld in de maand waarin deze hebben plaatsgevonden. De hier weergegeven cijfers betreffen zowel de loontrekkenden als de zelfstandigen.
Figuur 31 geeft een overzicht van het aantal aanmeldingen van zowel routing A en B als routing C bij VDAB. Er is sinds januari 2023 een stijgende trend op te merken.
FOREM in Wallonië
Figuur 32 geeft een overzicht van het aantal aanmeldingen binnen routing A en B bij FOREM, opgesplitst per maand. Over het algemeen stijgt het aantal aanmeldingen vanaf januari 2023 . De opstart van een traject bij de regionale arbeidsbemiddelingsdienst is vrijwillig. Hierdoor is het dus mogelijk dat het aantal doorverwijzingen hoger ligt dan het aantal aanmeldingen. De aanmeldingen worden geteld in de maand waarin deze hebben plaatsgevonden. De hier weergegeven cijfers betreffen zowel de loontrekkenden als de zelfstandigen.
Figuur 33 geeft een overzicht van het aantal aanmeldingen binnen routing C bij FOREM, opgesplitst per maand. Dit pilootproject is opgestart in juni 2023 in Wallonië. Gezien de recente opstart van dit pilootproject fluctueert het aantal aanmeldingen momenteel nog. De aanmeldingen worden geteld in de maand waarin deze hebben plaatsgevonden. De hier weergegeven cijfers betreffen zowel de loontrekkenden als de zelfstandigen.
Figuur 34 geeft een overzicht van het aantal aanmeldingen van zowel routing A en B als routing C bij FOREM. Er is sinds januari 2023 een stijgende trend op te merken.
ACTIRIS in het Brussels hoofdstedelijk gewest
Tabel 7 geeft een overzicht van het aantal aanmeldingen binnen routing A en B bij Actiris, opgesplitst per maand. De opstart van een traject bij de regionale arbeidsbemiddelingsdienst is vrijwillig. Hierdoor is het dus mogelijk dat het aantal doorverwijzingen hoger ligt dan het aantal aanmeldingen. De aanmeldingen worden geteld in de maand waarin deze hebben plaatsgevonden. De hier weergegeven cijfers betreffen zowel de loontrekkenden als de zelfstandigen.
Daarnaast geeft deze tabel ook een overzicht van het aantal aanmeldingen binnen routing C bij Actiris, opgesplitst per maand. Dit pilootproject is opgestart in mei 2023. De aanmeldingen worden geteld in de maand waarin deze hebben plaatsgevonden. De hier weergegeven cijfers betreffen zowel de loontrekkenden als de zelfstandigen.
Wat betreft het aantal aanmeldingen van zowel routing A en B als routing C bij Actiris, is er sinds de opstart van de nieuwe raamovereenkomst in Brussel in januari 2023, een grote stijging in het aantal aanmeldingen zichtbaar.
Tabel 7 Aantal aanmeldingen routing A en B + C - Actiris
ADG in de Duitstalige gemeenschap
De raamovereenkomst met ADG werd opgestart in januari 2024. Tabel 8 geeft een overzicht van het aantal aanmeldingen routing A en B voor ADG.
Tabel 8 Aantal aanmeldingen routing A en B - ADG
Contacten
Directie Financiën en Statistiek - TNW/ReAT
E-mail: TNW-ReAT@riziv-inami.fgov.be