print

Vergevorderde diabetes : Terugbetalingen in het kader van een zorgtraject diabetes type 2

Voor mensen met diabetes type 2 kan een zorgtraject helpen bij de behandeling van de ziekte en bijdragen tot het onder controle houden van de evolutie ervan. In dit zorgtraject kan u rekenen op gepersonaliseerde kwaliteitszorg en op terugbetaalde zorg. 

De basis van dit vergoede zorgtraject is een nauwe samenwerking tussen jou, je huisarts en je arts gespecialiseerd in diabetes.

Op deze pagina:

Wat is het doel van een zorgtraject diabetes type 2?

Het zorgtraject diabetes type 2 staat toe om uw zorg beter te organiseren en om uw opvolging en nodige behandelingen om het verloop van de ziekte te beheersen te coördineren.

Uw persoonlijke doelstellingen zijn daarbij een leidraad.

Opgelet :

Wat zijn de voordelen van een zorgtraject diabetes type 2?

Dit zorgtraject baseert zich op een concreet en gepersonaliseerd medisch opvolgingsplan. Het geeft u recht op een terugbetaling voor zelfmanagementapparatuur voor diabetes en multidisciplinaire zorg: diabetesvoorlichting, diëtetiek, podologie en tandzorg.

  • EEN ZORGPLAN EN PERSOONLIJKE DOELSTELLINGEN

Uw opvolgplan bevat de nodige doelen om uw diabetes onder controle te krijgen:

  • Een gezonde leefstijl
    • Regelmatig bewegen
    • Stoppen met roken
    • Gezonde voeding en gewicht.
       
  • Follow-up en behandeling van een aantal medische parameters en problemen (indien nodig met geneesmiddelen):
    • Bloedsuikerspiegel
    • Cholesterol en vetten in het bloed
    • Bloeddruk
    • Dichtslibben van bloedvaten
    • Overgewicht
    • Tabakgebruik
    • Evolutie diabetes: bloedonderzoek naar de marker hemoglobine A1c, die aangeeft of de diabetes gedurende de voorbije 3 maanden goed geregeld was.
       
  • Jaarlijks onderzoek naar complicaties
    • Onderzoek bij de oogarts
    • Ondervraging (risico op hartlijden, zenuwpijnen, enz.)
    • Onderzoek van de voeten
    • Bijkomend bloed- en urineonderzoek bv. om nierlijden op te sporen.
       
  • Vaccinatie
    Door suikerziekte vermindert de afweer tegen griep en infectieziekten. Griep kan bovendien de suikerziekte ontregelen. De patiënt moet zich dus zeker laten inenten tegen griep en pneumokokken.
  • RAADPLEGING BIJ DE HUISARTS EN BIJ DE SPECIALIST

We betalen volledige de officiële tarieven terug voor de volgende raadplegingen, tijdens de hele duur van het zorgtraject:

  • Raadpleging bij de huisarts (of andere huisartsen van dezelfde huisartsengroepering): Dit geldt enkel voor raadplegingen, bij huisbezoeken moeten patiënten wel nog het remgeld betalen.
  • Raadpleging bij de specialist van zijn ziekte (of andere specialist van zijn team): een endocrino-diabetoloog of een internist  die in een gespecialiseerd centrum werkt.

Let op: Als uw arts een supplement vraagt omdat hij niet geconventioneerd is, dan betaalt u zelf dat supplement. Dit supplement is niet terugbetaald. Via de webtoepassing een zorgverlener zoeken kunt u opzoeken of een arts al dan niet geconventioneerd is.

  • DIABETESEDUCATIE SESSIES

In een zorgtraject diabetes type 2 vergoeden we maximum 5 diabeteseducatie sessies per kalenderjaar (met minstens één zitting thuis), voorgeschreven door uw huisarts. Diabeteseducatie helpt u om uw ziekte beter te begrijpen en hoe u die het best kan managen.

  • DIËTETIEK- EN PODOLOGISCHE SESSIES

Als patiënt met een zorgtraject diabetes type 2, betalen wij bepaalde diëtitiek en podologische sessies  op voorschrift van uw huisarts volledig terug:

  • 2 gratis diëtetieksessies van 30 minuten per jaar 
  • 2 gratis podologische sessies van 45 minuten (bij een verhoogd risico op voetproblemen) per jaar.
  • ZELFZORGMATERIAAL

Als patiënt met een zorgtraject diabetes type 2 die een behandeling met insuline of een incretinemimeticum volgt, hebt u recht op volgend terugbetaald zelfzorgmateriaal:

  • 1 bloedglucosemeter, elke 3 jaar
  • 3 x 50 strips (glycemiecontrolestrookjes) en 100 lancetten, elke 6 maanden.

Om een terugbetaling van dit materiaal te krijgen :  :

U kan dit materiaal verkrijgen via de apotheek en andere erkende kanalen, zoals de thuiszorgwinkel van het ziekenfonds of de patiëntenvereniging.
Voor de bloedglucosemeter is een formulier ingevuld door de diabeteseducator noodzakelijk.

  • EN JAARLIJKSE TANDHEELKUNDIGE CONTROLE

We willen mensen met diabetes aanmoedigen om regelmatig naar de tandarts te gaan. Als patiënt met een zorgtraject diabetes type 2, hoeft u geen remgeld te betalen voor het jaarlijks mondonderzoek (code 301593-301604).

Let op: Als de tandarts u een supplement aanrekent omdat hij of zij niet geconventioneerd is, moet u dit supplement betalen. Met behulp van onze webapplicatie een zorgverlener zoeken kan u controleren of een tandarts geconventioneerd is of niet.

Wat zijn de voorwaarden om een zorgtraject diabetes te volgen?

Niet alle patiënten met diabetes type 2 kunnen een zorgtraject volgen: er gelden bepaalde voorwaarden, medische of andere.

Bekijk de voorwaarden om een zorgtraject diabetes type 2 te kunnen volgen.

Wanneer start een zorgtraject diabetes?

Een zorgtraject diabetes kan pas starten na ondertekening van een zorgtrajectcontract. Dat is een document dat de patiënt, de huisarts en de specialist moeten ondertekenen. Er bestaan modelcontracten om een zorgtraject te starten.

Na de ondertekening gebeurt het volgende:

  • De huisarts stuurt een kopie van het getekende contract naar uw ziekenfonds.
  • De adviserend arts van het ziekenfonds laat aan u, uw huisarts en de specialist weten wanneer het contract start. Dat gebeurt normaal gezien op de dag dat het ziekenfonds het kopie van het contract ontvangt.

Als patiënt, u bent volledig vrij om te bepalen of en op welk ogenblik hij een zorgtraject start. De beslissing zal in de meeste gevallen het resultaat zijn van een gesprek tussen u en uw huisarts of specialist.

Wanneer stop een zorgcontract diabetes?

U voldoet niet langer aan de voorwaarden
Het is erg belangrijk dat u alle voorwaarden van uw zorgtrajectcontract goed naleeft. Doet u dat niet, dan is er een verplichte beëindiging van het contract, waardoor u de voordelen die ermee gepaard gaan, verliest. Uw ziekenfonds brengt u dan schriftelijk op de hoogte van de stopzetting van het zorgtraject. Indien gewenst kunt u daarna wel weer een nieuw contract afsluiten.

U verandert van arts
U kunt ook van huisarts of specialist veranderen in de loop van een zorgtraject. In dat geval moet u en de betrokken artsen een nieuw contract ondertekenen. Het oude contract vervalt wanneer het nieuwe in werking treedt.

Uw arts stopt met zijn of haar praktijk of kan de verplichtingen niet langer nakomen
Als uw arts (de huisarts of specialist) zijn medische praktijk stopzet of zijn verbintenissen ingevolge het zorgtrajectcontract niet meer kan voortzetten, dan moet een andere arts de zorg overnemen via een nieuw contract.

Specifieke info voor zorgverleners

Bent u huisarts of specialist?
Lees meer over uw rol en het honorarium dat u ontvangt voor de zorgtrajecten voor diabetes type 2 en chronische nierinsufficiëntie.

Bent u podoloog?
Lees meer over de verstrekkingen die u kan aanrekenen als podoloog in het kader van een zorgtraject diabetes type 2: podologische sessies en/of, als u een erkenning als diabeteseducator hebt, diabeteseducatiesessies.

Bent u diëtist?
Lees meer over de verstrekkingen die u kan aanrekenen als diëtist in het kader van een zorgtraject diabetes type 2: diëtetieksessies en/of, als u een erkenning als diabeteseducator hebt, diabeteseducatiesessies.

Bent u apotheker?
Lees meer over het medisch materiaal dat u kan verstrekken voor de zorgtrajecten diabetes type 2 en chronische nierinsufficiëntie.

Bent u kinesitherapeut?
Lees meer over de diabeteseducatiesessies die u kan aanrekenen als kinesitherapeut in het kader van een zorgtraject diabetes type 2 als u een erkenning als diabeteseducator hebt.

Bent u verpleegkundige?
Lees meer over de diabeteseducatiesessies die u kan aanrekenen als verpleegkundige in het kader van een zorgtraject diabetes type 2 als u een erkenning als diabeteseducator hebt.

Meer informatie

Formulier

Contacten

Zorgtraject diabetes type 2

E-mail: zorgtraject@riziv-inami.fgov.be