Chronische nierinsufficiëntie: Terugbetaling in het kader van een zorgtraject
Mensen die een chronische nierinsufficiëntie hebben, kunnen zorg krijgen via een zorgtraject. Dit zorgtraject verbetert de behandeling van de aandoening en draagt bij tot het beheren van het verloop ervan. U kan ook rekenen op gepersonaliseerde kwaliteitszorg én de terugbetaling van verschillende types zorg.
Aan de basis van dit terugbetaalde zorgtraject: een nauwe samenwerking tussen uw huisarts, uw specialist en uzelf.
Op deze pagina:
Wat is het doel van een zorgtraject nierinsufficiëntie?
Het zorgtraject nierinsufficiëntie staat toe om uw opvolging en nodige behandelingen beter te organiseren en behandelen, om zo het verloop van de ziekte te beheren. Uw persoonlijke doelstellingen zijn daarbij een leidraad.
Wat zijn de voordelen van een zorgtraject nierinsufficiëntie?
Een zorgtraject baseert zich op een concreet en gepersonaliseerd medisch opvolgingsplan. Het geeft de patiënt recht op een terugbetaling voor specifiek materiaal en zorg.
- EEN ZORGPLAN EN PERSOONLIJKE DOELSTELLINGEN
Uw opvolgplan bevat de sleuteldoelen om uw ziekte te beheren:
- Een gezonde leefstijl
- Regelmatig bewegen
- Stoppen met roken
- Gezonde voiding
- Gewicht verliezen indien nodig
- gebruik van geneesmiddelen (bv. pijnstillers) die schadelijk kunnen zijn voor de nieren.
- Follow-up en behandeling van een aantal medische parameters en problemen (indien nodig met geneesmiddelen):
- Bloedsuikerspiegel
- Bloeddruk
- Cholesterol en vetten in het bloed
- Proteïnurie: eiwitten in de urine
- Bloedarmoede
- Toestand van de beenderen en gewrichten
- Tabakgebruik
- Onaangepast dieet: aanpak met de hulp van een ervaren diëtist
- Moeilijkheden om geneesmiddelen in te nemen zoals voorgeschreven.
- Specifieke onderzoeken
- Bloedcontroles: de specialist en de huisarts bepalen hoe vaak die moeten gebeuren
- Opsporen van verwikkelingen in andere organen.
- Vaccinatie
Patiënten met chronische nierinsufficiëntie hebben een hoger risico op complicaties bij griep en andere infectieziekten. Zij moeten zich dus zeker laten inenten tegen griep, hepatitis en pneumokokken.
- RAADPLEGING BIJ DE HUISARTS EN BIJ DE SPECIALIST
We betalen de geconventioneerde tarieven volledig terug voor de volgende raadplegingen, tijdens de hele duur van het zorgtraject:
- Raadpleging bij de huisarts (of andere huisartsen van dezelfde huisartsengroepering): dit geldt enkel voor raadplegingen, bij huisbezoeken moeten patiënten wel nog het remgeld betalen.
- Raadpleging bij de specialist van zijn ziekte (of andere specialist van zijn team): een nefroloog of een internist die in een erkend dialysecentrum werkt.
Let op: Als de arts een supplement vraagt omdat die niet geconventioneerd is, dan betaalt de patiënt zelf dat supplement, want dat is niet terugbetaald. Via de webtoepassing een zorgverlener zoeken kan u opzoeken of een arts al dan niet geconventioneerd is.
- DIABETESEDUCATIE SESSIES
Als u een zorgtraject chronische nierinsufficiëntie volgt, vergoeden wij gedeeltelijk uw sessies bij een erkend diëtist, op voorschrift van uw huisarts:
- 2 consultaties per jaar van minimum 30 minuten voor stadium 3B
- 3 consultaties per jaar van minimum 30 minuten voor stadium 4
- 4 consultaties per jaar van minimum 30 minuten voor stadium 5.
- EEN BLOEDDRUKMETER
Als u een zorgtraject chronische nierinsufficiëntie volgt, kunnen we tegemoetkomen in de prijs van een bloeddruk meter
- U moet een voorschrift van uw huisart hebben. De huisarts moet op het voorschrift “zorgtraject chronische nierinsufficiëntie” of “ZTN” vermelden
- Het materiaal moet op de lijst van terugbetaalde bloeddrukmeters staan.
Het maximale bedrag van onze tegemoetkoming voor de bloeddrukmeter bedraagt 60 euro. De eventueel bijkomende kosten zijn ten laste van de patiënt. Deze kan niet hoger zijn dan 18 euro.
U kan dit materiaal verkrijgen via de apotheek en andere erkende kanalen, zoals de thuiszorgwinkel van het ziekenfonds of de patiëntenvereniging.
Wat zijn de voorwaarden om een zorgtraject nierinsufficiëntie te volgen?
Niet alle patiënten met nierinsufficiëntie kunnen een zorgtraject volgen. Er gelden bepaalde voorwaarden, medisch of andere.
Controleer of u aan de voorwaarden voldoet voor een zorgtraject chronische nierinsufficiëntie.
Wanneer start een zorgtraject chronische nierinsufficiëntie?
Een zorgtraject chronische nierinsufficiëntie start na ondertekening van een zorgtrajectcontract. Dat is een document dat de patiënt, de huisarts en de specialist moeten ondertekenen. Er bestaan modelcontracten om een zorgtraject te starten.
Na de ondertekening:
- stuurt uw huisarts een kopie van het getekende contract naar uw ziekenfonds.
- De adviserend arts van het ziekenfonds laat u, uw huisarts en de specialist weten wanneer het contract start. Dat gebeurt normaal gezien op de dag waarop het ziekenfonds de kopie van het contract ontvangt.
Als patiënt, kan u zelf bepalen of en op wanner u een zorgtraject start. De beslissing zal in de meeste gevallen het resultaat zijn van een gesprek tussen u en uw huisarts of specialist.
Wanneer stoppen een zorgcontract nierinsufficiëntie?
U voldoet niet langer aan de voorwaarden
Het is erg belangrijk dat u alle voorwaarden van uw zorgtrajectcontract goed naleeft. Doet u dat niet, dan is er een verplichte beëindiging van het contract, waardoor u de voordelen die ermee gepaard gaan, verliest. Uw ziekenfonds brengt u dan schriftelijk op de hoogte van de stopzetting van het zorgtraject. Indien gewenst kunt u daarna wel weer een nieuw contract afsluiten.
U verandert van arts
U kan een zorgtraject verderzetten wanneer u van huisarts of specialist verandert tijdens een traject. In dat geval moet u en de betrokken artsen een nieuw contract ondertekenen. Het oude contract vervalt wanneer het nieuwe in werking treedt.
Uw huisarts stopt met zijn praktijk of kan niet zijn verplichtingen niet meer naleven
Als uw arts (de huisarts of specialist) zijn medische praktijk stopzet of zijn verbintenissen ingevolge het zorgtrajectcontract niet meer kan naleven, dan moet een andere arts de zorg overnemen via een nieuw contract.
Specifieke info voor zorgverleners
Bent u huisarts of arts-specialist?
Lees meer over uw rol en het honorarium dat u ontvangt voor de zorgtrajecten voor diabetes type 2 en chronische nierinsufficiëntie.
Bent u diëtist?
Lees meer over de verstrekkingen die u kan aanrekenen als diëtist in het kader van een zorgtraject nierinsufficiëntie: diëtetieksessies en/of, als u een erkenning als diabeteseducator hebt, diabeteseducatiesessies.
Bent u apotheker?
Lees meer over het medisch materiaal dat u kan verstrekken voor de zorgtrajecten diabetes type 2 en chronische nierinsufficiëntie.
Meer informatie
Formulier
Contacten
Zorgtraject nierinsufficiëntie
E-mail: zorgtraject@riziv-inami.fgov.be