print

Elektronisch betalen mogelijk maken voor patiënten: verplicht vanaf 1 juli 2022

Dit is een algemene verplichting: elke onderneming moet vanaf 1 juli 2022 haar particuliere klanten ten minste één elektronisch betaalmiddel aanbieden. Dit geldt ook voor de zorgverleners, ook zij geven hun patiënten dan de mogelijkheid om elektronisch te betalen.

Deze bepaling uit het Wetboek van Economisch Recht komt tegemoet aan de toenemende vraag naar elektronisch betalen en draagt ook bij aan de fraudebestrijding. Elektronisch betalen zorgt voor eenvoudigere en veiligere transacties.

Op deze pagina:


Wanneer moet een zorgverlener dit aanbieden?

De ruime definitie van onderneming omvat ook vrije en intellectuele beroepen en verenigingen. Daaronder valt dus ook de zorgsector. Als individuele zorgverlener of zorginstelling, biedt u uw patiënten dus ten minste één elektronisch betaalmiddel aan.

Deze verplichting geldt:

  • Voor alle individuele zorgverleners en zorginstellingen
  • ongeacht waar u de diensten verleent, dus ook als u de diensten verleent buiten uw praktijk of buiten uw vaste zorglocatie.
  • ongeacht of uw zorgverlening gedekt wordt door de verplichte ziekteverzekering.

Meer informatie over deze verplichting en over de voordelen van elektronisch betalen vindt u op de website van de FOD Economie.

Welk elektronisch betaalmiddel?

Alle technische oplossingen die vrij beschikbaar zijn komen in aanmerking: vaste en draagbare betaalterminals voor bankkaarten, apps voor betaling zonder contact via smartphone of smartwatch, overschrijvingen…

U kunt vrij kiezen welke betaaloplossing het meest geschikt is in functie van uw dagelijkse praktijk, de kenmerken van uw patiënten en de technologische evolutie.

Vraag meer informatie aan uw bankinstelling over de elektronische betaalmiddelen die beschikbaar zijn, over hun werking en de kosten die eraan verbonden zijn. U kunt ook informatie over dit onderwerp vinden op de website van Febelfin.

Opgelet: Welk systeem u ook kiest, u kunt uw patiënten niets aanrekenen voor het gebruik van een elektronisch betaalmiddel.

Wat met contant betalingen?

De mogelijkheid om elektronisch te betalen voegt zich bij de contante betalingen. Ze vervangt ze niet. Contante betalingen blijven mogelijk en u mag ze bovendien nooit weigeren.

Bij contante betalingen is de wettelijke verplichting om af te ronden sinds 2019 van toepassing.

Contacten

Contact Center van de FOD Economie

Het Contact Center is het enige contactpunt voor de FOD Economie. Het is tot uw dienst elke werkdag van 9 tot 17 uur