Be-SafeShare: multidisciplinaire elektronische gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en patiënten
Medische informatie delen over patiënten, tussen verschillende zorgverleners en met de patiënt is essentieel voor kwalitatieve zorg en zorgcontinuïteit.
Het Be-SafeShare project heeft als doel oplossingen te ontwikkelen en te implementeren voor multidisciplinaire elektronische gegevensuitwisseling tussen ambulante zorgverleners, zorgverleners in ziekenhuizen en de patiënt.
Op deze pagina:
Gegevens over de patiënt uitwisselen dankzij gestandardiseerde caresets
Het project Be-SafeShare wil schaalbare, dynamische, modulaire, gehistoriseerde en multidisciplinaire gezondheidsgegevensuitwisseling over de patiënt mogelijk maken via gestructureerde, gestandaardiseerde en gecodeerde informatiesets, "CareSets" genoemd.
De CareSets zullen worden uitgewisseld via de regionale kluizen:
- Vitalink voor Vlaanderen,
- Réseau Santé Bruxellois (RSB) voor Brussel,
- Réseau Santé Wallon (RSW) voor Wallonië.
Alleen geautoriseerde zorgverleners kunnen deze CareSets delen.
De CareSet wordt gemaakt op basis van werkelijke gebruikssituaties (“use-cases”) in het veld.
CareSets zijn gegroepeerd rond samenhangende klinische betekenissen (bijvoorbeeld: Allergie, Vaccinatie, wensen van de patiënt, vitale parameters, enz.)
Waarom werken we met Care Sets ?
CareSets bieden één unieke versie per patiënt, identiek voor alle zorgverleners omdat dit herbruikbare blokken informatie zijn.
- D aarom is er geen meervoudige codering, aangezien de informatie wordt bewaard in een enkele, gedeelde CareSet die toegankelijk is voor andere zorgverleners.
De toegang wordt geregeld door een toegangsmatrix en vooraf vastgestelde governanceregels. - Het medisch verslag, de ontslagbrief of andere documenten (zoals het SumEHR) kunnen op verzoek worden samengesteld uit de verschillende basisblokken (CareSets). Hierdoor kan men:
- Alleen relevante informatie tonen
- Het opslaan van PDFs, die veel ruimte innemen, vermijden.
De CareSet is:
- Gestructureerd: een CareSet is gebaseerd op een logisch datamodel op maat van de behoeften van Belgische zorgverleners.
- Gestandaardiseerd: het is gebaseerd op een internationale standaard voor gegevensuitwisseling die interoperabiliteit tussen medische informatiesystemen mogelijk maakt, de HL7 FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources)
- Gecodeerd: de CareSet gebruikt sets van waarden, bekend als « ValueSets », gecodeerd in SNOMED-CT (medische gestandaardiseerde terminologie) overal waar SNOMED-CT terminologie waarde kan toevoegen.
U beschikt over automatische vertalingen in uw eigen taal van alle informatie die in heel België wordt uitgewisseld.
Gegevensbeveiliging wordt beheerd door regels:
- de informatie wordt opgeslagen in regionale kluizen en kan worden geraadpleegd door de zorgverlener indien:
- de patiënt vooraf geïnformeerde toestemming heeft gegeven voor het delen van zijn medische gegevens,
- de zorgverlener een therapeutische relatie heeft met de patiënt,
- de zorgverlener een geautoriseerde rol heeft volgens de governanceregels van de toegangsmatrix.
Er zullen geen onbeveiligde medische mailings in PDF-formaat meer zijn langs privémails.
- Het delen wordt geautoriseerd tussen alle zorgverleners en met de patiënt volgens de toegangsmatrix. Iedereen die geautoriseerd is kan dus gegevens toevoegen of bijwerken, inclusief (op lange termijn) de patiënt - bijvoorbeeld via het eHealth-portaal -.
- Elke wijziging wordt bijgehouden en gekoppeld aan de persoon die de wijzigingen heeft aangebracht, wat betekent dat er geen gegevens verloren gaan en dat elke wijziging kan worden getraceerd naar de bron.
Planning en implementatieproces
Het Be-SafeShare project (Belgian Coordination Authority for Secure Standardized Multidisciplinary Health Data Exchange) maakt deel uit van:
- eHealth actieplan 2.0 (2015-2018) « Delen voor betere samenwerking ».
- eHealth actieplan 3.0 (2019 - 2021) « Multidisciplinaire elektronische gegevensuitwisseling ».
- eHealth actieplan 4.0 (2022 - 2024) « Structureren van gegevensuitwisselingen ».
Hierbij de planning:
- Het verzoek formaliseren
Wanneer de noodzaak om een CareSet te publiceren is vastgesteld, zal het projectteam BeSafeShare het verzoek formaliseren en rechtvaardigen in een document genaamd « FHIR Project Proposal».
Nadat dit document is gemaakt, wordt het ingediend bij een eHeatlhwerkgroep voor validatie.
De validatie van het document start de volgende fase van het proces.
- Noden formaliseren
Het projectteam BeSafeShare stelt het volgende op :
- Een "Project" of "CareSet" document met het oog op het definiëren van een of meer CareSets. Een "Project document bevat alle CareSets die bij een projectaanvraag horen,
Of
- een "CareSet document één CareSet bevat.
Het doel van elk document is om de definitie van de CareSet te formaliseren in de vorm van eisen, met een identieke structuur.
De inhoud van het document moet worden verduidelijkt en gevalideerd met veldexperts en/of projectanalisten in het veld om ervoor te zorgen dat het aan de vereisten voldoet.
- Presentatie aan HL7Belgium(Health Level Seven International- Werkgroup of experts FHIR)
Na validatie door de experts van op het terrein wordt het « Project » of « CareSet » document gepresenteerd op HL7 bijeenkomsten met het oog op publicatie van het Belgische profielop de « Implementation guide ».
Tijdens deze bijeenkomsten kunnen softwareleveranciers reageren, hun opmerkingen doorgeven en vragen stellen over het document.
Vervolgens werd gediscussieerd over de omzetting van het logische model in een FHIR-profiel, en meer specifiek over het standaardisatievoorstel dat was ingediend.
- Publicatie van CareSet
De CareSet wordt als Belgisch FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources) profiel gepubliceerd in de « Implementation guide » voor softwareleveranciers. Zodra er geen kritische open vragen meer zijn in de HL7 vergaderingen, wordt de CareSet via iteraties gepubliceerd in de « Implementation guide » zodat het gebruikt kan worden als Belgische standaard voor software.
Meer informatie
Bijkomende uitleg
- Be-SafeShare concepten en aanpak (maart 2025)
Contacten
Projet Besafeshare
E-mail: besafeshare@riziv-inami.fgov.be