print

Ondersteuning voor huisartsen om betere zorg te bieden aan personen met psychologische problemen

We zorgen voor de financiering van de eerstelijns psychologische zorg via 32 netwerken voor geestelijke gezondheidszorg. Zo maken we vroege, ambulante, multidisciplinaire en geïntegreerde eerstelijns psychologische zorg toegankelijker, dichtbij de woonplaats van de patiënten.

We willen ook de betrokken eerstelijnsactoren ondersteunen in hun praktijk en hun kennis over geestelijke gezondheid vergroten. Hierbij focussen we o.a. op huisartsen, diensten voor studentenbegeleiding en maatschappelijk werkers.

U kan als huisarts ondersteuning krijgen van geconventioneerde klinisch psychologen of klinisch orthopedagogen. Wij financieren die ondersteuning integraal.

Op deze pagina:

Waarom ondersteuning?

Als huisarts speelt u een sleutelrol in de vroegtijdige opsporing van geestelijke gezondheidsproblemen. Uw nabijheid en werk stellen u in staat om de behoeften van patiënten snel te identificeren en hen naar passende oplossingen te verwijzen.

We willen u ondersteunen in uw praktijk en uw kennis over geestelijke gezondheid vergroten. U kan dus ondersteuning krijgen van klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen die een RIZIV-overeenkomst hebben gesloten met een van de 32 netwerken voor geestelijke gezondheidszorg in
België
.

Wat houdt deze ondersteuning in?

Om uw kennis over geestelijke gezondheid te ondersteunen en te vergroten hebben we het volgende gepland:

  • Ondersteuning voor uw raadplegingen (via co-consultatie)

Denkt u dat een van uw patiënten een psychologisch probleem heeft?

Een geconventioneerd psycholoog of orthopedagoog kan:

  • u advies en informatie geven zodat u uw patiënten effectiever kan doorverwijzen
  • u rechtstreeks bijstaanin aanwezigheid van de patiëntvia co-consultatie

Voorbeelden van problemen die kunnen worden besproken:

  • Voor kinderen en jongeren: ouderschap, schooluitval, eetstoornissen, pesten, faalangst, perfectionisme, somberheid, enz.
  • Voor volwassenen: opvoeding van kinderen, familie- of partnerrelaties, eetstoornissen, perfectionisme, mentale overbelasting, psychologische decompensatie, burn-out, stemmingsstoornissen, angstproblemen, enz.
  • Kennisdeling

Een geconventioneerd psycholoog of orthopedagoog kan zijn kennis en expertise met betrekking tot geestelijke gezondheid met u delen.
Afhankelijk van uw situatie, kunnen verschillende thema's worden besproken:

  • Herkennen van geestelijke gezondheidsproblemen en hoe deze te bespreken met patiënten (beginnende burn-out, eetstoornissen, slapeloosheid, enz.).
  • Hoe stel je vragen over klachten of problemen op een open en niet-stigmatiserende manier?
  • Bestaande middelen en initiatieven voor een effectieve doorverwijzing van patiënten
  • Adviezen voor specifieke gevallen

U kan een geconventioneerd psycholoog of orthopedagoog ook vragen u te adviseren over specifieke gevallen. Zo kan u gerichte oplossingen vinden en patiënten naar de meest gepaste zorg toeleiden.

Voorbeelden van mogelijke interventies door een psycholoog of orthopedagoog:

  • Deelnemen aan teamvergaderingen in uw praktijk om bepaalde gevallen te bespreken.
  • Beschikbaar zijn op een vast tijdstip (bijv. een uur per week) om verschillende praktijken of diensten te ondersteunen.

Wat financieren we?

We financieren die ondersteuning in het kader van de overeenkomst voor de eerstelijns psychologische zorg, integraal. U betaalt dus niets wanneer u een beroep doet op ondersteuning door een geconventioneerd psycholoog of klinisch orthopedagoog.

Hoe vraagt u die ondersteuning aan?

Als u een samenwerking wil opzetten en/of meer structurele ondersteuning van een geconventioneerd psycholoog of klinisch orthopedagoog wil, contacteer dan rechtstreeks de lokale coördinator van uw regio. Die zal u begeleiden bij de ontwikkeling van uw project.

Hier vindt u de lijst met contactgegevens van de lokale coördinatoren van de netwerken voor geestelijke gezondheid.

Weet u niet zeker met welk netwerk u contact moet opnemen? U vindt het netwerk in uw regio via onze zoekmotor.

Contacten

Geestelijk gezondheidszorg (FOD Volksgezondheid)

E-mail: psysoc@health.fgov.be