print

Derdebetalersregeling: betaal alleen uw deel, het ziekenfonds vergoedt de zorgverlener rechtstreeks

Dankzij de derdebetalersregeling betaalt u alleen uw deel van de kosten aan de zorgverlener (arts, tandarts, kinesitherapeut, apotheker, enz.).

Sinds 1 januari 2022 kunnen alle zorgverleners dit toepassen voor al hun patiënten en voor alle geneeskundige verstrekkingen. Het is de keuze van uw zorgverlener zelf om dit al dan niet toe te passen, het is niet verplicht (behalve in bepaalde gevallen).

Op deze pagina:

 

De derdebetalersregeling voor elke patiënt en voor elke geneeskundige verstrekking

Sinds 1 januari 2022 kunnen alle zorgverleners (huisarts, tandarts, kinesitherapeut, logopedist, enz.) de derdebetalersregeling toepassen voor elke patiënt en voor elke geneeskundige verstrekking. Uw zorgverlener is niet verplicht om deze regeling toe te passen, behalve in bepaalde gevallen.

De derdebetalersregeling is verplicht:

Wat moet u doen als uw zorgverlener de derdebetalersregeling toepast?

Als uw zorgverlener de derdebetalersregeling toepast, dan betaalt u hem alleen het bedrag dat voor uw rekening is (uw persoonlijk aandeel of ook wel ‘remgeld) en eventueel een supplement als uw arts niet-geconventioneerd is.

U schiet de tegemoetkoming van de ziekteverzekering niet voor. Uw ziekenfonds zal die tegemoetkoming rechtstreeks aan de zorgverlener betalen.

In dat geval moet u dus geen getuigschriften voor verstrekte hulp naar uw ziekenfonds sturen.